Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας – Τι αναφέρεται στην επιστολή για τις δύο φρεγάτες

Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας – Τι αναφέρεται στην επιστολή για τις δύο φρεγάτες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαίσιο για την ευρύτερη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, αποτελεί η επιστολή πρόθεσης απόκτησης δύο φρεγατών τύπου Belh@rra που υπέγραψαν πριν από δύο εβδομάδες οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η ομόλογός του Φλοράνς Παρλί. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέβη στο Παρίσι, εξουσιοδοτημένος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (πρόκειται για το τυπικό σκέλος το οποίο, ωστόσο, περιλαμβάνεται στις επιστολές που αντάλλαξαν στις 4 Οκτωβρίου οι δύο πλευρές), ώστε να συμφωνήσει στα επόμενα βήματα για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών πολλαπλών ρόλων γαλλικής διαμόρφωσης, με βάση τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την επιστολή που είναι σε γνώση της «Κ», οι δύο πλευρές υπέγραψαν ότι κινούνται σε «μια αποκλειστικής φύσης σχέση συνεργασίας». Παράλληλα, τονίζεται ότι η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική καθ’ οιονδήποτε τρόπο, οικονομικά ή νομικά, είτε σε επίπεδο εθνικού ή διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η δέσμευση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε συμφωνία ή σε κάποιον «διακριτό και συγκεκριμένο» διακανονισμό.

Καθίσταται, λοιπόν, απολύτως σαφές ότι ανεξαρτήτως των τεχνικών διαπραγματεύσεων που γίνονται ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα, η συμφωνία για, τουλάχιστον, τις δύο φρεγάτες θα προχωρήσει.

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεργαστούν με βάση αφενός τη συμμαχική σχέση που έχουν στο ΝΑΤΟ, αφετέρου στη βάση διμερών συμφωνιών όπως της 8ης Μαρτίου 1977 σχετικά με την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών, της 23ης Απριλίου 1982 για τους εξοπλισμούς και της κοινής διακήρυξης της 6ης Ιουνίου 2008 για τη βούληση Ελλάδας και Γαλλίας να συμβάλουν μαζί στη δημιουργία μιας αυτόνομης, αμυντικά, Ευρώπης στο πλαίσιο και της συνεργασίας στον επιχειρησιακό τομέα. Το συγκεκριμένο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Γαλλίας θα αποκτήσουν ευρύτερες σχέσεις, κάτι που έχει, ούτως ή άλλως, γίνει σαφές από τα αιτήματα που είχε καταθέσει εσχάτως το Παρίσι επισήμως προς την Αθήνα για ελληνική συμμετοχή σε διεθνείς αποστολές εκτός της Ευρώπης υπό γαλλικό συντονισμό.

Στο πρακτικό επίπεδο, χθες έγινε η τελετή της πρώτης κοπής μετάλλου για τη ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας Belh@rra στα ναυπηγεία του Λοριάν.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ενδιαφέρον για τη 2η και την 4η φρεγάτα που θα κατασκευαστούν εκεί, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά να προμηθευτεί την 3η και την 4η, ώστε να γίνουν με βάση τις προδιαγραφές που έχει δώσει το Π.Ν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT