Οκτώ δεσμευτικές προτεραιότητες Σημίτη

Οκτώ δεσμευτικές προτεραιότητες Σημίτη

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ δεσμευτικές για την κυβέρνηση προτεραιότητες που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της τετραετίας, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να προσέλθει με προοπτικές νίκης στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, προσδιόρισε χθες ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης κατά την πρώτη, υπό τη νέα της σύνθεση, συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Παράλληλα, όμως, ο κ. Σημίτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες της διεθνούς ύφεσης και στην ελληνική οικονομία, η πορεία της οποίας αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης πέφτουν παντού και θα πρέπει να το παλέψουμε», υπογράμμισε συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης, αναφέροντας το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου η πορεία του ρυθμού ανάπτυξης είναι σαφώς μικρότερη της προβλεπομένης. Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε όμως και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως «απαιτείται μεγάλη προσπάθεια» προκειμένου οι ρυθμοί ανάπτυξης να παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και επισήμανε την ανάγκη «να εξηγηθούν στην κοινή γνώμη οι επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση δεν έγινε αναφορά στη λήψη «αμυντικών» μέτρων στο πεδίο της οικονομίας. Ομως, τούτο είναι πολύ πιθανό να συμβεί την προσεχή Πέμπτη, όταν η Κυβερνητική Επιτροπή θα συγκληθεί εκ νέου προκειμένου να συζητήσει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής. Επίσης στις 21 του μηνός θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό, ο οποίος αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή.

Οι κυβερνητικοί στόχοι

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων είναι η η συνοχή της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ν.Δ. την οποία και κατηγόρησε για «άγονη και αστήρικτη σκανδαλολογία με μοναδικό στόχο τη δημιουργία προβλημάτων στην οικονομία».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη γραμμή πλεύσης που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, «έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα και νέα προβλήματα στη διεθνή οικονομία» και ως εκ τούτου, «η επόμενη περίοδος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στους οικονομικούς σχεδιασμούς». Αυστηρός εμφανίσθηκε, όμως, για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός και εν σχέσει με τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. «Να μην υπάρξουν γκρίνιες και διαπληκτισμοί μεταξύ των στελεχών μας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης, ενώ ζήτησε παράλληλα «να τρέξουν οι πολιτικές που έχουν αντίκρισμα για τους πολίτες».

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής αναφέρθηκαν στο πολιτικό περιβάλλον που θα πρέπει να διαμορφώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να δώσει υπό τους καλύτερους δυνατούς όρους τις επαρχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αντιθέτως, απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στη νέα «παρ’ ολίγον» κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, κάτι που έπραξε όμως ο ίδιος ο κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως «αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες», σημειώνοντας ότι και στο Σίδνεϊ υπήρξαν κατά καιρούς δυσλειτουργίες, αλλά οι Αγώνες στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Αίσθημα ασφάλειας

Από τους παριστάμενους υπουργούς, ο υπουργός Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου υπογράμμισε την ανάγκη η κυβέρνηση να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες σε όλα τα επίπεδα, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη για την οικονομία την πτώση των επιτοκίων. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι στη διεθνή οικονομική ύφεση η κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανιστεί ως παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα, σε αντιδιαστολή προς τη Ν.Δ. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλος ζήτησε «μια νέα στρατηγική για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη». Ο υπουργός Παιδείας κ. Ευθυμίου υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναδεικνύεται το κενό της πολιτικής πρότασης της Ν.Δ. και όχι μόνον το κυβερνητικό έργο. Ο υπουργός Εργασίας κ. Ρέππας επισήμανε την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας της Διυπουργικής Επιτροπής για την ύπαιθρο, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να δώσει επιτυχώς τη μάχη των δημοτικών εκλογών. Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδης ζήτησε «την ομογενοποίηση του πολιτικού λόγου του ΠΑΣΟΚ» έναντι της Ν.Δ., θέση με την οποία συμφώνησε ο πρωθυπουργός. Επίσης, από πολλά μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής επισημάνθηκε η κρισιμότητα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ανάγκη έγκαιρης χάραξης της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ.

Οπως προαναφέρθηκε, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σημίτης επιτέθηκε με σφροδρότητα στη Ν.Δ., σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχει παρελθόν που προδικάζει το μέλλον της». Στον πρωθυπουργό η Ν.Δ. απάντησε διά του εκπροσώπου της κ. Ρουσόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι «ασχολείται ολοένα και περισσότερο με το παρελθόν, αναμοχλεύει τα πάθη κι αυτό το ονομάζει «εκσυγχρονισμό». «Ας μείνει μόνος του στο χθες», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

Το ζητούμενο

Οι οκτώ προτεραιότητες του πρωθυπουργού:

– Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, για τους οποίους επισήμανε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για τα έργα.

– Η ταχεία και ορθή αξιοποίηση των πόρων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

-Η υλοποίηση του στόχου για 300 χιλιάδες νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

-Η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος μέσω διαλόγου και χωρίς «χρονικό άγχος», όπως χαρακτηριστικά είπε.

-Η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης εντός του 2002.

– Η επιτυχής ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο εξάμηνο του 2003, που επιδιώκεται να συνδεθεί με την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα.

– Η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη σε θέματα υγείας, παιδείας και δημόσιας διοίκησης. – Η επιτυχής εισαγωγή του ευρώ.

Και ότι ο τόπος της συνάντησης των δύο υπουργών ετηρείτο μυστικός κι απόρρητος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή