Το ΚΙΝΑΛ, το συνέδριο ΠΑΣΟΚ και οι συγκρούσεις

Το ΚΙΝΑΛ, το συνέδριο ΠΑΣΟΚ και οι συγκρούσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη «σφραγίδα» της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕΣ) το ζήτημα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (πιθανότατα στις 23 και 24 Νοεμβρίου) έπαψε από χθες και επίσημα να αποτελεί γρίφο ως προς τη διαδικασία του. Η Φώφη Γεννηματά, έστω και όχι εντελώς αναίμακτα, καθώς οι αντιδράσεις που κατεγράφησαν μεσοβδόμαδα ίσως ήταν μεγαλύτερες από εκείνες που ανέμενε, πέρασε τις θέσεις της και πλέον το σχέδιό της για ενσωμάτωση του ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ, προχωρά.

Ποιος, όμως, είναι ο αντίλογος των επικριτών της, που εκφράστηκε ανοιχτά τις τελευταίες ημέρες και οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης; Βασική πτυχή της αντιπαράθεσης είναι ότι εντός του Κινήματος υπάρχουν δύο συγκρουόμενες τάσεις ως προς τον ρόλο που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ στον ενιαίο φορέα.

Από τη μια, η πλευρά Γεννηματά έχει διαμηνύσει επανειλημμένως ότι το να προχωρήσει το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ αποτελεί μονόδρομο, προτάσσοντας τόσο πολιτικούς όσο και οικονομικούς λόγους. Υπό αυτό το σκεπτικό, με τις αλλαγές που δρομολογεί μέσω του συνεδρίου ενσωματώνει ουσιαστικά όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ. Ταυτόχρονα, μέσω της αλλαγής του καταστατικού, αποκλείει το ενδεχόμενο δυαρχίας. Αλλωστε, όπως υποστηρίζεται, θα ήταν όχι απλά οξύμωρο, αλλά και μη βιώσιμο, να υπήρχαν διαφορετικές ηγεσίες στον ενιαίο φορέα και στη βασική συνιστώσα του, που αποτελεί το 90% της δύναμής του. 

Στην αντίπερα όχθη, οι διακριτοί πόλοι στο ΚΙΝΑΛ, δηλαδή ο Ν. Ανδρουλάκης αλλά και ο Π. Γερουλάνος έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ ενός πλήρως ενεργού ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούν δηλαδή ότι οι κινήσεις της ηγεσίας με άξονα το συνέδριο συνιστούν «ταφόπλακα» για το ιστορικό κόμμα, ενώ θα έπρεπε στόχος να είναι η ενδυνάμωσή του, μιας και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, θεωρούν ότι με τους χειρισμούς της, η κ. Γεννηματά «εξαφανίζει» το ΠΑΣΟΚ και παραδίδει άνευ όρων στον Αλέξη Τσίπρα τον ευρύ και ζωτικό «πράσινο» χώρο, τον οποίο εκφράζονται φόβοι πως ο τέως πρωθυπουργός δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και η σχετική αναφορά του κ. Γερουλάνου στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, όπου ουσιαστικά συνέκρινε τις εσωτερικές διαδικασίες σε Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον, στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» κατηγορούν τη Φ. Γεννηματά ότι οχυρώνεται πίσω από την τετραετή θητεία της και αποφεύγει, μέσω του συνεδρίου fast-track που της καταλογίζεται ότι δρομολογεί, να θέσει εαυτόν στην κρίση της βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Κινήματος καθαρά «σήκωσε το γάντι», καλώντας όποιον επιθυμεί να την αμφισβητήσει να το πράξει ακόμη και τώρα, αλλά μέσω των διαδικασιών του ΚΙΝΑΛ. Κάτι το οποίο φυσικά πολύ δύσκολα θα συνέβαινε, μιας και βάσει των παρόντων συσχετισμών στον ενιαίο φορέα, η κ. Γεννηματά εκτιμάται ότι δεν μπορεί να απειληθεί εύκολα, μετά την εντολή που έλαβε πριν από δύο χρόνια, αλλά και την «ανανέωσή» της στο συνέδριο του περασμένου Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εξαπέλυσε εκ νέου πυρά, μέσω της χθεσινής της ομιλίας στην ΚΟΕΣ προς τους επικριτές της, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς τους περί ανενεργού ΠΑΣΟΚ και κατηγορώντας τους για καλλιέργεια «τεχνητής κρίσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Εν κατακλείδι, το ζήτημα του «πράσινου» συνεδρίου, που από το καλοκαίρι κιόλας αποτελούσε «αγκάθι» στον προγραμματισμό της ηγεσίας (όσο κι αν στη Χαρ. Τρικούπη το υποβάθμιζαν) κλείνει, όπως όλα δείχνουν, χωρίς να ανοίξουν θέματα που θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικές αναταράξεις.

Η κ. Γεννηματά πέρασε έναν ακόμη δύσκολο «κάβο», κατά κάποιους τον τελευταίο μέχρι το τακτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, το 2021.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή