Κ. Καραμανλής: «Υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί»

Κ. Καραμανλής: «Υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα παρέμβαση για τις προκλήσεις του μέλλοντος, ευρωπαϊκές και διεθνείς, έκανε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στο City του Λονδίνου στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε ο Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance, όπου έκανε ειδική αναφορά στο προσφυγικό, στις δεσμεύσεις που η Τουρκία οφείλει να τηρήσει, αλλά και στο «όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί» προκειμένου να τηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, επανέλαβε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα μόνη της και άφησε αιχμές έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ικανή να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική».

Στάθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος «όσον αφορά την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι κοινωνίες μας σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη».

Τόνισε, ωστόσο, ότι «υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί». «Ζητήματα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας, ακόμη και πολιτιστικής ταυτότητας, βρίσκονται ήδη επί τάπητος και πιθανότατα θα οξυνθούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην πίεση που ασκούν στα υφιστάμενα συστήματα ασύλου οι «πρωτοφανείς» αριθμοί ροών, αλλά και στο γεγονός ότι η παροχή τροφίμων, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλειας σε αυτούς τους ανθρώπους «ξεπερνούν τις δυνατότητες ορισμένων χωρών της Ε.Ε., ιδίως της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα ισόρροπης κατανομής των βαρών για όσους αιτούντες άσυλο βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και έδωσε έμφαση στο ότι δεν χρειάζονται προστασία όλοι όσοι έρχονται στην Ευρώπη. Οπως σημείωσε, «πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα τους παράνομους μετανάστες και χώρες σαν την Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έκανε αναφορά στη δεκαετία της κρίσης, τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «δείχνει την προθυμία να δράσει γρήγορα και τολμηρά, ιδιαίτερα ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, προσφέροντας έτσι μια ρεαλιστική προοπτική ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος».

Αναφέρθηκε ακόμα σε προκλήσεις διεθνούς ασφαλείας που δημιουργεί η ανάδυση ενός πολυπολικού περιβάλλοντος με παίκτες όπως η Τουρκία και το Ιράν, το οποίο ενισχύει την αβεβαιότητα, στους εμπορικούς πολέμους και στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που κυοφορούνται, αλλά και στην κλιματική αλλαγή και στις κοινωνικές ανισότητες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή