Ενταση με φόντο τη συνταγματική αναθεώρηση

Ενταση με φόντο τη συνταγματική αναθεώρηση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκδηλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εικόνα του πολιτικού συστήματος, δηλαδή με τις δηλώσεις για την ανάγκη συναινέσεων επί κρίσιμων ζητημάτων να δίνουν τη θέση τους σε φωνές σκληρής αντιπαράθεσης επί θεμάτων της τρέχουσας συγκυρίας, ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα μέλη της προχώρησαν σε ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων, προκειμένου να διαμορφωθεί η εισήγηση προς την Ολομέλεια, ώστε η εθνική αντιπροσωπεία, πλέον, ύστερα από συζήτηση πέντε ημερών, τη μεθεπόμενη εβδομάδα να αποφασίσει με μία ψηφοφορία (τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου) για το ποια άρθρα του Καταστατικού Χάρτη της χώρας και πώς ακριβώς θα αλλάξουν.

Η χθεσινή διαδικασία, που σημαδεύτηκε από έντονες αναταράξεις εξαιτίας της επιστολής που έστειλε στην επιτροπή ο κ. Αλ. Τσίπρας για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, και η ψηφοφορία που διεξήχθη κατέδειξαν τις τάσεις που αναμένεται να επανεμφανιστούν στην προσεχή συζήτηση στην Ολομέλεια: επί των κρισίμων ζητημάτων για τα οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 ψήφων (αφού στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή είχαν συγκεντρώσει περισσότερες από 180), φαίνεται να κυριαρχούν οι προτάσεις της Ν.Δ., είτε χωρίς την υποστήριξη άλλων κομμάτων –όπως είναι το σχετικό με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής άρθρο– είτε με ευρύτερες πλειοψηφίες, οι οποίες θα αναζητηθούν έως και την τελευταία στιγμή.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης αυτής, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο άρθρο 54 παρ. 4, το οποίο αφορά την ψήφο των αποδήμων. Στην προηγούμενη περίοδο είχε λάβει 160 θετικές ψήφους, άρα στην τελική ψηφοφορία αυτής της φάσης απαιτούνται 180 για να τροποποιηθεί. Χθες, με την πρόταση της Ν.Δ. συντάχθηκε μόνο το ΜέΡΑ25, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, πάντως, να δηλώνουν ότι επιφυλάσσονται, αφήνοντας έτσι ανοικτή την προοπτική περαιτέρω διαβουλεύσεων, προς αναζήτηση συγκλίσεων, υπό το φως πλέον και των συζητήσεων με επίκεντρο τη νομοθετική πρωτοβουλία για το επίμαχο ζήτημα που έδωσε χθς στα κόμματα για μελέτη η κυβέρνηση. Το ΚΙΝΑΛ και η Ελλ. Λύση δήλωσαν ότι παραμένουν στις προτάσεις τους.

Διαθέσεις αναζήτησης τέτοιων συγκλίσεων, έως τις 25/11, κατεγράφησαν και για τις διατάξεις οι οποίες αφορούν τα δικαιώματα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, τον τρόπο ανάδειξης των ανεξάρτητων αρχών, τη βουλευτική ασυλία, καθώς και το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών, στο μέρος που αφορά τη λεγόμενη «αποσβεστική προθεσμία» (παραγραφή).

Επί του τελευταίου άρθρου, πάντως, η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει δι’ επιστολής του, την τελευταία στιγμή, θέμα αποδοχής της πρότασης για να συμπεριληφθεί «ερμηνευτική δήλωση»ν σχετικά με τον χαρακτήρα των αδικημάτων που δεν μπορούν να παραγραφούν, πυροδότησε –όπως προαναφέρθηκε– μεγάλη ένταση. Πιο σκληρός όλων, ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ) μετά το τέλος της συνεδρίασης χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «αμετανόητο μπαχαλάκια», ενώ νωρίτερα σημείωνε: «Θέλει να μας χρησιμοποιήσει. Και θέλει αντί μιας διαδικασίας ήρεμης και σοβαρής με απόπειρα διείσδυσης στα νοήματα του Συντάγματος, να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: να μετατρέπει σε αρένα κάθε πολιτική συζήτηση και χωρίς όρια». Είχε προηγηθεί υψηλών τόνων παρέμβαση του κ. Κ. Τζαβάρα (Ν.Δ.): «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ατύπως να ιδρύσει μια σχέση πατρωνίας με αυτή εδώ την επιτροπή. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό. Υπονομεύει, για να μην πω ότι δυναμιτίζει, το ποιοτικό –απ’ όλους αναγνωρισμένο– κλίμα και επίπεδο του κοινοβουλευτικού λόγου που υπηρετήσαμε όλες οι πλευρές σε αυτήν εδώ την επιτροπή. Λυπούμαι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή