Πρόβλημα ο πολιτικός λόγος Λαλιώτη

Πρόβλημα ο πολιτικός λόγος Λαλιώτη

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση του μείγματος των πολιτικών εκείνων πρωτοβουλιών και της επικοινωνιακής πολιτικής που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της «ψαλίδας», η οποία συνεχίζει να χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, καθώς ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις προσεχείς εκλογές μετράει πλέον αντίστροφα.

Ο κ. Σημίτης με τις κινήσεις που πραγματοποίησε στην πολιτική σκακιέρα το τελευταίο τρίμηνο, και ειδικότερα μέσω της επίσπευσης του συνεδρίου και του ανασχηματισμού, επέτυχε να ανακάμψει προσωπικά και να διευρύνει τη διαφορά, η οποία τον χώριζε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή στο ερώτημα ποιος κρίνεται ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας. Ομως, το «τρένο» του ΠΑΣΟΚ είναι προφανές ότι δεν τον ακολούθησε: Πλέον τείνει να παγιωθεί μια σταθερή διαφορά υπέρ της Ν. Δ. στην πρόθεση ψήφου, και το κυριότερο ένα ποσοστό ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος της τάξης του 4% περίπου εμφανίζεται να έχει μεταστραφεί οριστικά υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κρίσιμο ερώτημα ως εκ τούτου, για τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του, είναι από ποια δεξαμενή ψηφοφόρων θα καλύψει τις συγκεκριμένες απώλειες. Ο πολιτικός σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ παρά τα «ανοίγματα» της Χαριλάου Τρικούπη εν όψει των επερχόμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι σαφές ότι έχει ως πρώτη στόχευση τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Συνομιλητές του πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι η επικοινωνιακή στρατηγική του κ. Σημίτη, όπως θα ξεδιπλώνεται σταδιακά, θα οδηγήσει σε μια «άκρως πολιτικοποιημένη» και διπολική εκλογική αναμέτρηση, στην οποία θα κυριαρχήσει το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση». Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βάσιμες ελπίδες να απορροφήσει σχεδόν πλήρως το ΔΗΚΚΙ και να διεμβολίσει περαιτέρω την εκλογική βάση του ΣΥΝ.

Οι αναποφάσιστοι

Ομως με βάση τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ακόμη και μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως δεν επαρκεί για να δώσει στον κ. Σημίτη μια τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη. Ετσι, στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται και οι επί του παρόντος «αναποφάσιστοι» ψηφοφόροι του λεγόμενου μεσαίου χώρου, οι οποίοι κινούνται μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και κρίνουν συνήθως την έκβαση της εκάστοτε εκλογικής αναμέτρησης. Ως «ισχυρά χαρτιά» για την αλίευση ψήφων από το συγκεκριμένο τμήμα του εκλογικού σώματος προσδοκάται ότι θα αξιοποιηθούν σε επικοινωνιακό επίπεδο ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης και σε αμιγώς πολιτικό τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου μέχρι το τέλος της τετραετίας. Εξάλλου σύμφωνα με τις αναλύσεις των «εκλογολόγων» του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου επιλέγουν πολιτικό φορέα λιγότερο με ιδεολογικά χαρακτηριστικά και περισσότερο με βάση την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης. Στην πρώτη κατεύθυνση, δηλαδή στο επικοινωνιακό σκέλος, είναι ήδη προφανές ότι ο κ. Σημίτης έχει αποφασίσει «να πάρει το παιχνίδι πάνω του», καθώς εκτιμά ότι διατηρεί μεγάλη διεισδυτικότητα στο μέσο του πολιτικού φάσματος. Για τον λόγο αυτό κ. Σημίτης έχει επιλέξει τις σχεδόν καθημερινές εμφανίσεις και παρεμβάσεις σε όλο το πεδίο των κυβερνητικών δραστηριοτήτων.

Βεβαίως, στο κυβερνών κόμμα εκφράζονται φόβοι μήπως η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ξαναπιάσει το νήμα που τον συνέδεε με τους «κεντρώους» ψηφοφόρους ακυρώνεται από την παρουσία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη, ο οποίος είναι προφανές ότι με τις συνεχείς επιθέσεις του κατά της Ν. Δ. για υποθέσεις του παρελθόντος, δίνει έναν σαφώς διαφορετικό τόνο στην πολιτική αντιπαράθεση απ’ ό,τι ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη του στενού πυρήνα του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ, όσο ο πολιτικός λόγος του κ. Λαλιώτη «δεν επισκιάζει τον πρωθυπουργό» δεν υφίσταται πρόβλημα. Εάν όμως ο κ. Λαλιώτης αρχίσει να υπερκαλύπτει τον κ. Σημίτη και να ακυρώνει τον πολιτικό του λόγο, τα δεδομένα θα αλλάξουν. Σε μια τέτοια περίπτωση μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν ότι η επόμενη μεγάλη -ευθεία ή υπόγεια- σύγκρουση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα έχει ως πρωταγωνιστές ακριβώς τους κ. Σημίτη και Λαλιώτη.

Τρία στοιχήματα

Στο σκέλος της διακυβέρνησης, τέλος, ο πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει τρία μεγάλα στοιχήματα από τα οποία εκτιμά ότι θα κριθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση: Επιδιώκει μια αναπτυσσόμενη οικονομία με σαφέστερο «κοινωνικό στίγμα», την επιτυχή προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και τη διασύνδεση της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων παραμένει βεβαίως επί του παρόντος ζητούμενο. Ομως ο κ. Σημίτης προσδοκά ότι η παρουσία των κ. Χριστοδουλάκη και Ρέππα στα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα μείγμα πολιτικών που θα έχουν απήχηση ταυτοχρόνως στις αγορές -περιλαμβανομένης της Σοφοκλέους- και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Επίσης, θετικές εμφανίζονται οι προοπτικές για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Τέλος, το εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις συνεχείς περιπλοκές, ο κ. Σημίτης είναι αποφασισμένος να το παρακολουθήσει εφεξής και προσωπικά, ώστε να μην αφήσει να εξελιχθεί σε «βατερλό» για την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή