Ποινική δίωξη κατά Λοβέρδου για Novartis

Ποινική δίωξη κατά Λοβέρδου για Novartis

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μόλις ημέρα μετά τη σημαντική παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα για την υπόθεση της Novartis, που συνεχίζει να πυροδοτεί το πολιτικό σκηνικό ενώ έχουν ήδη συμπληρωθεί τρία και πλέον χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες της Δικαιοσύνης, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παρήγγειλε χθες ποινική δίωξη εις βάρος του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου.

Η παραγγελία της απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά την άδεια για δίωξη που παρείχε η Βουλή, με πρωτοβουλία του ίδιου του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει χρήση ευχερειών που του παρέχουν ο νόμος και η νομολογία των δικαστηρίων.

Η δίωξη εις βάρος του θα ασκηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εισαγγελικές παραγγελίες εκτελούνται πάντα, και θα αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας (δωροληψίας) στην υπόθεση της Novartis με βάση τις έρευνες που έχει διενεργήσει, επί μακρόν, η Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος από την αρχή της ενοχοποίησής του έχει αντιδράσει έντονα καταγγέλλοντας σε βάρος του σκευωρία και αρνούμενος κάθε εμπλοκή με την υπόθεση.

Αλλωστε η περίπτωση Λοβέρδου είναι η μόνη, προς το παρόν, από τους δέκα πολιτικούς που ενοχοποιήθηκαν από τους προστατευόμενους μάρτυρες, που κατέληξε σε δίωξη, ενώ για ακόμα επτά, οι δικογραφίες έχουν αρχειοθετηθεί, ενώ για τους Αδωνι Γεωργιάδη και Δημ. Αβραμόπουλο η υπόθεση παραμένει ανοικτή.

Πάντως, η κίνηση της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη να παραγγείλει χθες τη δίωξη κατά Λοβέδρου, ενώ η Βουλή έχει παράσχει σχετική άδεια από καιρό, προκάλεσε αίσθηση, καθώς μετά τη μείζονος σημασίας παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, η υπόθεση της Novartis εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της Εισαγγελίας Διαφθοράς και θα ανατεθεί, στο σύνολό της, προς διερεύνηση στο Εφετείο (εισαγγελείς και εφέτες ανακριτές).

Η κίνηση του κ. Πλιώτα στοχεύει, όπως αναφέρεται και στο έγγραφό του για σύγκληση της Ολομέλειας, πρωτίστως στην ταχεία εκκαθάριση του συνόλου της υπόθεσης, που περιλαμβάνει και το σκέλος των πολιτικών (των δύο που ακόμα έχουν απομείνει), καθώς και την υπόθεση Λοβέρδου για την οποία η άσκηση της δίωξης μετά τη χθεσινή παραγγελία είναι θέμα χρόνου.

Η σύγκληση της Ολομέλειας αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται το θέμα της Novartis να μπορέσει να συζητηθεί στην Ολομέλεια της 21ης Νοεμβρίου που ήδη έχει προσδιοριστεί έτσι κι αλλιώς για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Πάντως, ο ορισμός εφέτη ή εφετών κρίνεται απαραίτητος λόγω μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης –και για την επιτάχυνση των ερευνών– όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και για άλλες υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή