Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ξανά στο προσκήνιο

Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ξανά στο προσκήνιο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα προκαλούνται από αναφορά της ιστοσελίδας Nordic Monitor, σύμφωνα με την οποία το 2016 η Αθήνα είχε συμφωνήσει με την Αγκυρα για την επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών που είχαν προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016, ζητώντας άσυλο.

Στα έγγραφα που έφερε στο φως η ιστοσελίδα, φαίνεται το Γενικό Στρατηγείο να εκδίδει σχέδιο με την κωδική ονομασία «Harekat Yildirim» (Επιχείρηση Αστραπή), προκειμένου ειδική ομάδα Τούρκων να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να παραλάβει τόσο τους «8» όσο και το ελικόπτερο Sikorsky με το οποίο είχαν διαφύγει.

Το δημοσίευμα μάλιστα επικαλείται τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον τότε ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τον διαβεβαίωνε για την επιστροφή των «8». Ο πρώην υπουργός Ν. Κοτζιάς αντέδρασε αμέσως και σε υψηλούς τόνους με ανάρτησή του στο Τwitter, κάνοντας λόγο για «δημοσίευμα τριτοκλασάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016.

Πού το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; Μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και προσφυγικό», ανέφερε.

Από την πλευρά τους κύκλοι του ΥΠΕΞ σημείωναν πως «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται», προσθέτοντας ότι «γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή