Αγκυρα και Ντενκτάς προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις

Αγκυρα και Ντενκτάς προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκτιμήσεις στη Λευκωσία είναι ότι ο Ραούφ Ντενκτάς και η τουρκική πλευρά προσπαθούν να ανατρέψουν τις αρνητικές εντυπώσεις από την άρνησή του Τουρκοκύπριου ηγέτη να προσέλθει στη διαδικασία του ΟΗΕ και να ανακόψουν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου.

Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Τουρκία επιχειρεί τώρα να προβάλει ως ιδέα το «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας, με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ντενκτάς στη διαδικασία του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η επιστολή Ντενκτάς στον Πρόεδρο Κληρίδη εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο επιδιώξεων, ενώ δεν αποκλείουν την αποστολή και δεύτερης επιστολής στον Πρόεδρο Κληρίδη, με εμφανή στόχο να συντηρηθούν κάποιες εντυπώσεις «κινητικότητας».

Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι προφανής πρόθεση της Αγκυρας είναι να αξιοποιηθεί η προσπάθεια του Αλβαρο ντε Σότο να εργαστεί ιδιαίτερα στενά με Τούρκους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι ο Αλβαρο ντε Σότο και τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και οι Αμερικανοί, διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα «εξευμενισμού» της τουρκικής πλευράς, αλλά ούτε και αλλαγής της βάσης των συνομιλιών.

Ωστόσο, η τουρκική «ιδέα» για «πάγωμα έναντι επιστροφής» δεν απορρίπτεται ολοκληρωτικά από τους Αμερικανούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται πρωτίστως να αποτρέψουν τυχόν επιδείνωση της κατάστασης περί το Κυπριακό.

Τους ελκύει, μάλιστα, η ιδέα της άρσης του αδιεξόδου διά της «φόρμουλας» αυτής, κατά τις εκτιμήσεις ελληνοκυπριακών πολιτικών κύκλων.

Υπάρχουν ιδέες

Ο ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη Πρόεδρος Κληρίδης αποκάλυψε, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ότι υπάρχουν κάποιες ιδέες για το επόμενο βήμα στην περίπτωση που συνεχισθεί η τουρκική αρνητικότητα. Δεν αποκάλυψε, όμως, το περιεχόμενό τους. Οι εξελίξεις θα αποτελέσουν, πάντως, αντικείμενο συνομιλιών του στη Νέα Υόρκη με τον Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι την περιοχή μέσα στον Δεκέμβριο.

Στις αρχές του Δεκέμβρη αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο και η κοινοτική επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία θα μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνουν ο ΟΠΕΚ Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, με θέμα «Η Κύπρος στην τελική ευθεία».

Η κ. Διαμαντοπούλου επρόκειτο να μιλήσει και σε εκδήλωση με τη συμμετοχή και τουρκοκυπριακών κοινωνικών φορέων, η οποία ωστόσο ματαιώθηκε, λόγω απαγορεύσεων που επέβαλε ο Ντενκτάς στη διακίνηση των Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων. Ανάλογη προσπάθεια είχε καταβληθεί και στο παρελθόν, την οποία και πάλι ο Ντενκτάς είχε υπονομεύσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή