Η Νέα Δημοκρατία καλύπτει την κινητοποίηση των αγροτών

Η Νέα Δημοκρατία καλύπτει την κινητοποίηση των αγροτών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη στήριξη στους αγρότες που προχωρούν σε κινητοποιήσεις προσφέρει η Νέα Δημοκρατία, η οποία αποφεύγει να αποδοκιμάσει ενδεχόμενες ακραίες κινητοποιήσεις τους. Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα συζητήθηκαν χθες, παραμονή της έναρξης νέων κινητοποιήσεων, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. K. Καραμανλής με τους αρμόδιους τομεάρχες και βουλευτές του κόμματος. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της συζήτησης, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών». Σε ερώτηση εάν υποστηρίζει το κλείσιμο των δρόμων ή άλλες μορφές αντίδρασης που προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε: «Το ζήτημα είναι ουσιαστικότερο. Οι αγρότες έφτασαν ή φτάνουν σε τέτοια σημεία γιατί ένιωσαν την αδικία στο πετσί τους. Οι αγρότες δεν θα έφταναν σε καμία περίπτωση σε συλλαλητήρια, εάν ένιωθαν ότι τους νοιάζεται η κυβέρνηση».

Η θέση αυτή αποτελεί μεταστροφή στη μέχρι τώρα πολιτική της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε αποδοκιμάσει την τακτική του αποκλεισμού των εθνικών οδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον αγροτικό τομέα θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Επίσης το «παρών» θα δώσουν και βουλευτές του κόμματος, όπως δηλώνουν οι ίδιοι. Από τη Ρηγίλλης, πάντως, σημειώενεται ότι δεν είναι γνωστό αν οι κινητοποιήσεις θα έχουν την ένταση των προηγούμενων ετών.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι ο αγροτικός τομέας «αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη κρίση, η οποία υπονομεύει ακόμη και την ίδια την ύπαρξή του». Ο κ. Ρουσόπουλος επέρριψε σχετικά ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «δεν έδωσε μάχες για τα δίκαια των αγροτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» ούτε στήριξε τα ελληνικά προϊόντα.

Για να στηρίξει την κριτική του, ανέφερε ότι τα τελευταία 4 χρόνια, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 8%, το έλλειμμα στο γεωργικό ισοζύγιο υπερδιπλασιάστηκε, ένα στα τρία αγροτικά νοικουριά ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και τα ελληνικά προϊόντα χάνουν παραδοσιακές ξένες αγορές και εκτοπίζονται ακόμη και από την εσωτερική.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να στηριχθεί, διότι αν δεν αντέξει η ελληνική περιφέρεια, θα υπάρχουν πολλά προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε στη σύσκεψη ότι η Ν.Δ. με το πρόγραμμά της δίνει προοπτική για τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος θα αναγεννηθεί, ενώ αυτή η κυβέρνηση έχει κουράσει και κουράστηκε.

Απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο, ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «διολισθαίνουσα διαρκώς και βαθύτερα στο τέλμα του λαϊκισμού, δεν διστάζει μόνο να υιοθετήσει ενδεχόμενες παράνομες, επιζήμιες και ατελέσφορες κινητοποιήσεις μερίδας αγροτών, αλλά επιστρατεύει τη στρατηγική του ψεύδους για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων».

-Τις υπερβάσεις των δαπανών για τα έργα, αλλά και των χρονοδιαγραμμάτων, τις δικαιολόγησε με ένα καινοφανές επιχείρημα. Οπως είπε, οφείλονται στον αρχικό ενθουσιασμό που διακατείχε τον πρώτο προϋπολογισμό, στην αισιοδοξία που υπήρχε με την ανάληψη των αγώνων, γεγονός θετικό διότι κινητοποίησε το συνολικό δυναμικό της χώρας! Βεβαίως, στο ερώτημα που του ετέθη, εάν η ίδια αισιοδοξία συνεχίζεται και φέτος, καθώς συνεχώς αλλάζουν με ανησυχητικές αυξητικές τάσεις προϋπολογισμοί και χρονοδιαγράμματα με χρονική απόσταση 6 μηνών μόλις, απάντηση δεν έδωσε.. Ούτε όταν -εύλογα- οι βουλευτές διερωτήθηκαν, αφού ήταν εξαρχής δεδομένο ότι θα υπάρχουν απαλλοτριώσεις, προσφυγές και άλλα προβλήματα, γιατί η κυβέρνηση δεν τα είχε συνυπολογίσει στο κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή