Περιοδείες στα Βαλκάνια ετοιμάζει ο πρωθυπουργός

Περιοδείες στα Βαλκάνια ετοιμάζει ο πρωθυπουργός

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μεγάλη πρωτοβουλία στο χώρο της Βαλκανικής σχεδίασε και προτίθεται από τις αρχές του 2002 να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης από την Μπρατισλάβα, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στη Σλοβακία. Συγκεκριμένα, ο κ. Σημίτης εξήγγειλε περιοδεία στις βαλκανικές χώρες αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από τον Ιανουάριο και μετά θα επισκεφθεί την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προκειμένου να προωθήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, η υλοποίηση του οποίου -όπως τόνισε- αποτελεί προϋπόθεση για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ελληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την Τουρκία, εξαιτίας κυρίως της πολιτικής την οποία ακολουθεί στο Κυπριακό.

«Δεν φοβόμαστε την Τουρκία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης, κατηγορώντας την γείτονα ότι ακολουθεί μια πολιτική εκφοβισμού και υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο έχει κάνει η Τουρκία πριν από τη συμφωνία του Ελσίνκι, αλλά και στη συνέχεια, με τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. «Εμείς, όμως» συμπλήρωσε, «δεν θα δώσουμε σημασία διότι αυτή είναι η πολιτική της και δεν την φοβόμαστε». Αναφερόμενος στη συνέχεια στις νέες αιτιάσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ισμαήλ Τζεμ, επανέλαβε ότι η ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση σχετικά με την Κύπρο είναι πως το πολιτικό πρόβλημα δεν αποτελεί προϋποθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κύπρος, επανέλαβε, βρίσκεται πιο κοντά απ’ όλες τις υπό ένταξη χώρες.

Ο κ. Σημίτης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Σλοβακία, είπε ότι στις μικρές υπό ένταξη χώρες υπάρχει φόβος ότι το Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τη διεύρυνση. Εξήγησα, είπε, στους συνομιλητές μου ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η κοινή αγροτική πολιτική και τα κοινοτικά ταμεία.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, διαπιστώνεται και ότι «οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας συνεχίζουν να βελτιώνονται» χάρη και «στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών» και τα ποικίλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν ήδη εγκριθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή