Καμία απάντηση από Βενιζέλο για το «χάος 2004»

Καμία απάντηση από Βενιζέλο για το «χάος 2004»

8' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγωνία για την Ολυμπιάδα του 2004 αυξάνεται, όλοι ανησυχούν περισσότερο, απαντήσεις και δεσμεύσεις δεν δίνονται, κι όμως, οι αρμόδιοι κυβερνητικού παράγοντες συνεχίζουν να δηλώνουν περιχαρείς και αισιόδοξοι και να καταλογίζουν πρόθεση υπονόμευσης και κομματικής εκμετάλλευσης σε όσους θέτουν ερωτήματα, ακόμη και εύλογα. Με τις αοριστίες, τους αστεϊσμούς και τις υπεκφυγές του, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε χθες στη συζήτηση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, που συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων, να διασκεδάσει την αγωνία και τα ερωτήματα που τίθενται πλέον, με προφανή καλή πρόθεση για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, όχι μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν επιπλέον ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, καθώς και οι «άλαλοι» κ. Ι. Κουράκης και Ν. Αλευράς, υφυπουργοί Πολιτισμού αμφότεροι, ενώ η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου δεν παρέστη διότι, όπως αναφέρθηκε, είναι άρρωστη.

«Προσωπική υπόθεση»

Ετσι, επί 6 ώρες η επιτροπή της Βουλής υπέστη τον καταιγισμό του βερμπαλισμού του κ. Βενιζέλου, ο οποίος, αφού αναγόρευσε την Ολυμπιάδα ως «προσωπική υπόθεση» του ιδίου, σχολίασε την επικαιρότητα με τα εξής επιχειρήματα:

-Επιτέθηκε κατά της «Καθημερινής» για το δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, τονίζοντας πως τα στοιχεία για την πορεία των έργων που παρουσιάστηκαν είναι παρωχημένα και ξεπερασμένα από τις εξελίξεις. «Αντί να ασχοληθούμε με τις συνεντεύξεις του προέδρου της ΔΟΕ κ. Ζαγκ Ρογκ», είπε, «ο οποίος και έδινε τόνο αισιοδοξίας και επαίνου, ασχοληθήκαμε με δήθεν απόρρητα και παρωχημένα στοιχεία του Σεπτεμβρίου και της 5ης Οκτωβρίου». Μάλιστα, προς επίρρωση των λεγομένων του, τόνισε πως τις τελευταίες 50 ημέρες έγιναν «άπειρα πράγματα» και συγκεκριμένα 4 νέα εργοτάξια, 7 διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν και έγιναν 11 νέες δημοπρατήσεις.

Εν τούτοις ο υπουργός δεν αρνήθηκε τη γνησιότητα του κειμένου ούτε την αξιοπιστία των συγκεκριμένων επισημάνσεων εκείνη την ημερομηνία. Επιπλέον, αφού χαρακτήρισε αδιανόητο να σημειώνονται έργα με «κόκκινο», σχολίασε πως και τα τρία «κόκκινα» έργα, το γήπεδο τένις, ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο και το κλειστό γήπεδο στο Γαλάτσι είναι πλέον «πράσινα» σήμερα, διότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν. Βεβαίως, ο κ. υπουργός δεν σχολίασε τις παρατηρήσεις των κ.κ. Φάνης Πετραλιά και Εμ. Κεφαλογιάννη, ότι και στα τρία άλλαξαν οι προδιαγραφές εκ των υστέρων κατόπιν συνεννόησης με τους αναδόχους.

-Διέψευσε κατηγορηματικά τόσο τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενδεχόμενο παραίτησης της κ. Αγγελοπούλου όσο και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «σύννεφα» στις μεταξύ τους σχέσεις.

-Παρότι ρωτήθηκε τουλάχιστον 15 φορές σχετικά με το πόσο τελικώς θα κοστίσει συνολικά η Ολυμπιάδα στον ελληνικό λαό, ξεκάθαρη απάντηση δεν έδωσε. Ανέφερε πως τα αμιγώς ολυμπιακά έργα θα κοστίσουν 585 δισ. δραχμές και πρόσθεσε πως τα υπόλοιπα έργα θα γίνονταν ούτως ή άλλως, ασχέτως Ολυμπιάδος. Βεβαίως, όταν ρωτήθηκε πώς εξηγείται το γεγονός πως τα εν λόγω έργα δεν δημοπρατήθηκαν προ της αναλήψεως της Ολυμπιάδας, απάντηση δεν έδωσε.

-Τις υπερβάσεις των δαπανών για τα έργα, αλλά και των χρονοδιαγραμμάτων, τις δικαιολόγησε με ένα καινοφανές επιχείρημα. Οπως είπε, οφείλονται στον αρχικό ενθουσιασμό που διακατείχε τον πρώτο προϋπολογισμό, στην αισιοδοξία που υπήρχε με την ανάληψη των αγώνων, γεγονός θετικό διότι κινητοποίησε το συνολικό δυναμικό της χώρας! Βεβαίως, στο ερώτημα που του ετέθη, εάν η ίδια αισιοδοξία συνεχίζεται και φέτος, καθώς συνεχώς αλλάζουν με ανησυχητικές αυξητικές τάσεις προϋπολογισμοί και χρονοδιαγράμματα με χρονική απόσταση 6 μηνών μόλις, απάντηση δεν έδωσε.. Ούτε όταν -εύλογα- οι βουλευτές διερωτήθηκαν, αφού ήταν εξαρχής δεδομένο ότι θα υπάρχουν απαλλοτριώσεις, προσφυγές και άλλα προβλήματα, γιατί η κυβέρνηση δεν τα είχε συνυπολογίσει στο κόστος.

-Τη ματαίωση των δοκιμαστικών τεστ σε σειρά έργων -πέντε κατά την αντιπολίτευση, ένα κατά τον ίδιο- την αντιπαρήλθε αφ’ υψηλού, με το επιχείρημα πως η χώρα μας δεν πρέπει να διακατέχεται από επαρχιωτισμό και μικρομεγαλισμό και να θεωρεί ότι πρέπει να διοργανώνει όλα τα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα. Με αυτόν τον τρόπο υπερκέρασε τη ματαίωση του δοκιμαστικού τεστ της διοργάνωσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος νέων στον στίβο! Μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει πως το τεστ μπορεί να γίνει στον ίδιο χώρο, μέσω της διοργάνωσης μιας αθλητικής ημερίδας από οιοδήποτε αθλητικό σωματείο.

-Οταν ο ίδιος ο υπουργός, σχολιάζοντας τα ερωτήματα για το κόστος των έργων, απαντά με το ερώτημα: «Το Καυταντζόγλειο γήπεδο μπορεί με 1 δισ. να φιλοξενήσει προκριματικούς αγώνες στη Θεσσαλονίκη, μπορεί με 6 να ανταποκριθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και με 14 για 30 χρόνια, τι θέλετε να κάνουμε; Πόσα να δώσουμε;», τότε είναι φανερό πως επιβεβαιώνει απολύτως ότι ουδείς γνωρίζει πόσο θα κοστίσει αυτή η Ολυμπιάδα που οργανώνει η κυβέρνηση.

-Την κατασκευή τραμ στη νότια Αθήνα την θεωρεί δεδομένη, προσθέτοντας πως θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2004. Βεβαίως, στο ερώτημα πώς θα επιτευχθεί αυτό όταν απομένουν 32 μήνες και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η μελέτη -με δεδομένο πως το «ρεκόρ» χρόνου κατασκευής είναι οι 30 μήνες παγκοσμίως- δεν απάντησε.

Τα «προκάτ»

Ο κ. Βενιζέλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα χρησιμοποιηθούν «προκάτ» κατασκευές, ενώ για τη φιλοξενία τόνισε πως έχουν εξασφαλισθεί 21.000 κλίνες και απομένουν άλλες 2.000, για να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις. Υποστήριξε πως είμαστε σε καλύτερη θέση από το Σίδνεϊ την αντίστοιχη χρονική περίοδο των 30 μηνών προ της Ολυμπιάδας, ενώ δεν είπε κουβέντα για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Τέλος, για τους εθελοντές διευκρίνισε ότι θα είναι άμισθοι. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, από την πλευρά του, δήλωσε πως η χώρα μας θα είναι παντελώς έτοιμη από πλευράς ασφάλειας, ότι η ΔΟΕ είναι ικανοποιημένη και ότι έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση των εκπαιδευτών όσων θα ασχολούνται με τη φύλαξη των χώρων. Οσο για την κ. Παπανδρέου, η έντιμη δήλωσή της ότι δεν είναι ακόμη επαρκώς ενημερωμένη την διέσωσε.

Απέφυγε τις «κακοτοπιές» για το πραγματικό κόστος

Με επιθέσεις κατά πάντων, ειρωνεία, εκνευρισμό και επίδειξη πυγμής, αυταρέσκεια, ρητορική δεινότητα, αλλά και δίχως απαντήσεις επί της ουσίας, στα δεκάδες ερωτήματα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε χθες να διασκεδάσει την αγωνία που βαίνει διαρκώς αυξανόμενη στην ελληνική κοινωνία για την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ετσι, δεν τόλμησε καν να σχολιάσει το «άδειασμα» του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου στην κυβέρνηση, σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ολυμπιάδας. -«Κύριε υπουργέ, εξεπλάγην από την πρόσφατη δήλωση του κ. Χυτήρη ότι ο προϋπολογισμός επί των ημερών μου, της τάξης του 1,1 τρισ. δραχμών, ήταν εικονικός. Εγώ και οι συνεργάτες μου στο υπουργείο Πολιτισμού σας δηλώνουμε ότι δεν ήταν καθόλου εικονικός, ήταν πραγματικός. Το πρόβλημα είναι οι υπερβάσεις των έργων και όχι οι αναθέσεις. Μήπως γενικώς σε αυτήν τη χώρα πρέπει να αρχίζει να εφαρμόζεται ο νόμος;», διερωτήθηκε το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Επίθεση της Ν.Δ.

Αλλά και στην επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αυτή τη φορά ήταν μεθοδική και οργανωμένη, ο κ. Βενιζέλος δεν απέφυγε τις κακοτοπιές. Κατ’ αρχάς, έψεξε τον κ. Πρ. Παυλόπουλο όταν τον ρώτησε εάν το νέο σχήμα με τους τόσους υφυπουργούς αποτελεί προσωπική του πρόταση ή επιλογή του πρωθυπουργού. Μετά έψεξε τη Ν.Δ. διότι… τόλμησε και ζήτησε συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο αρχηγών. Ακολούθως, κατηγόρησε τα στελέχη του αρμοδίου τομέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «διαγωνίζονται αναμεταξύ τους ποιος θα ρωτήσει περισσότερα». Συνέχισε με τον ΣΥΝ, διερωτώμενος ποια ακριβώς είναι η θέση του κόμματος. Κατέληξε με το ΚΚΕ, κατηγορώντας το πώς δεν είναι δυνατόν να μη αναγνωρίζει τη φιλεργατική επιλογή της κυβέρνησης, δηλαδή της διάθεσης των 2.500 κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού σε εργαζόμενους, μετά την Ολυμπιάδα.

Οταν ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης διερωτήθηκε εάν η δημοσιοποίηση ερωτημάτων -όπως και του ρεπορτάζ της «Καθημερινής»- συνιστά υπονόμευση κατά την άποψη του υπουργού, απάντηση δεν δόθηκε…

Οταν η κ. Πετραλιά αντείπε -στο επιχείρημά του πως το έργο στο Γαλάτσι είναι «πράσινο» πλέον αφού απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής εργασιών- ότι άλλαξαν οι αρχικοί όροι και προδιαγραφές του διαγωνισμού κι ως εκ τούτου το έργο «δεν είναι πράσινο αλλά λαχανί», απάντησε πως «εδώ μιλάμε για Ολυμπιάδα και όχι για φορέματα…».

Πόσο θα κοστίσει

Οταν ο κ. Εμ. Κεφαλογιάννης τον διέκοπτε για 15η φορά, θέτοντας το ερώτημα «μα πόσο τελικά θα κοστίσει η Ολυμπιάδα, θα μάθει επιτέλους η Βουλή;», κτύπησε το χέρι του στο έδρανο και εμφανώς εκνευρισμένος δήλωνε: «Μα σταματήστε επιτέλους να με διακόπτετε! Εχω κουραστεί και να με σέβεστε. Δεν παίζω με αυτά, δεν θέλω διακοπή».

Οταν οι κ. Γ. Ορφανός, Αθ. Κατσιγιάννης, ρώτησαν την κ. Βάσω Παπανδρέου -η οποία είχε δηλώσει πως υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για κάθε έργο για κάθε ενδεχόμενο- πόσο κοστίζουν αυτά, η απάντηση που δόθηκε ήταν καταλυτική: «Είπαμε, μελετώνται»…

Οταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Σμυρλής και Α. Φούρας, ρώτησαν πού θα προπονηθούν οι αθλητές το επόμενο έτος, αφού τα προπονητήρια δεν έχουν κατασκευασθεί ακόμη, απάντηση δεν δόθηκε…

Οταν η κ. Πετραλιά ρώτησε τον κ. Χρυσοχοΐδη σε ποιον προϋπολογισμό βρίσκεται η προβλεπόμενη από τον φάκελο υποψηφιότητας μονάδα ασφάλειας στο Ολυμπιακό Χωριό, 1.200 τετραγωνικών μέτρων, και η αντίστοιχη 350 τ.μ στους Ολυμπιακούς χώρους, απάντηση δεν δόθηκε…

Οταν ο κ. Δαϊλάκης (Ν.Δ.) κατήγγειλε πως οι αποφάσεις για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα λαμβάνονται σε «μυστικά γεύματα», δεν υπήρξε σχόλιο…

Οταν ο κ. Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ) διερωτήθηκε γιατί στα λεγόμενα εναλλακτικά σενάρια δεν θα υπάρχει αντίδραση από τους δήμους και νέες προσφυγές, απάντηση δεν δόθηκε…

Οταν ο κ. Δεικτάκης (Ν.Δ.) ρώτησε εάν οι επισημάνσεις του κ. Οσβαλντ για υπερβάσεις και καθυστερήσεις, που δημοσιοποίησε η «K», συνιστούν αντιπολιτευτική διάθεση, ουδέν σχόλιον…

Οταν ο κ. Αθ. Κατσιγιάννης διερωτήθηκε «τι και ποιος εγγυάται στον ελληνικό λαό πως δεν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και υπερβάσεις», απάντηση δεν δόθηκε…

Οταν ο κ. Εμ. Κεφαλογιάννης ρώτησε εάν θα υπάρξει Ολυμπιακό δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει τέτοια εξέλιξη για έργα συγχρηματοδότησης, όπως το τραμ, αλλά δεν προσδιορίστηκε τίποτε περαιτέρω, όπως λ.χ. ποσό… Οταν ο κ. Γ. Ορφανός διερωτήθηκε πότε επιτέλους θα ληφθούν μέτρα για το ντόπιγκ, ώστε οι Αγώνες να είναι «καθαροί», απάντηση δεν δόθηκε…

Οταν άπαντες διερωτήθηκαν ποιος θα είναι τελικά ο προϋπολογισμός του «Αθήνα 2004», απάντηση δεν δόθηκε… Κι όταν η αντιπολίτευση δήλωσε πως θα υπερβεί το 1 τρισ. δραχμές, πάλι δεν υπήρξε σχόλιο…

Αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος, με χιουμοριστική διάθεση (ελπίζουμε) έσπευσε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Εμ. Κεφαλογιάννη:

«Εδώ έχουμε προϋπολογισμό επαρχιακού παντοπωλείου! Τη μία μας λέτε 1,1 τρισ., μετά 1,5 τρισ., κάθε μέρα προσθέτετε…» -«Κύριε Κεφαλογιάννη, έχουμε προϋπολογισμό χωρίς μηχανογράφηση…». -«Ναι, γιατί εσείς θυμίζετε παλιό παντοπώλη, με τεφτέρι». -«Μπορεί, αλλά ο παντοπώλης πάντα ήξερε τα χρωστούμενα. Ο παλιός είναι αλλιώς εξάλλου». -«Αυτό δεν είναι κυβέρνηση, είναι ο γάμος του Καραγκιόζη!», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Διά ταύτα από τη χθεσινή συζήτηση: Ουδείς έγινε σοφότερος επί της ουσίας.

Η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να απαντήσει στα δεκάδες ερωτήματα που τίθενται επιστρατεύοντας τη ρητορική του δεινότητα, την υπεραισιοδοξία, τις γενικές και αόριστες απαντήσεις, τους αστεϊσμούς και το έμφυτο χιούμορ, δεν επαρκεί.

Αντιθέτως, επιτείνει την αγωνία. Για τους λοιπούς συναρμοδίους υπουργούς και υφυπουργούς είναι πασιφανές πως δεν μπορεί να υπάρξει σχόλιο μιας και οι άνθρωποι ακόμη ενημερώνονται. Ετσι, η αγωνία επιτείνεται. Πολύ περισσότερο όταν η Ολυμπιάδα του 2004 δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα προς αξιοποίηση, αλλά εθνική υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή