Πυρά από Τσίπρα κατά του ΔΝΤ και της Γερμανίας

Πυρά από Τσίπρα κατά του ΔΝΤ και της Γερμανίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βολές εναντίον του ΔΝΤ αλλά και της Γερμανίας για τον ρόλο τους στη διαχείριση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της νέας έδρας σπουδών «Δημοσίου Χρέους» του πανεπιστημίου Sciences Po. Ο τέως πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Μαθήματα από την Ελλάδα: συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», εστίασε στη δική του εμπειρία από την πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αρχικά, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, έκανε λόγο για «επιτυχία» στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους παρά τις πολύ δύσκολες διαπραγματευτικές συνθήκες.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ανέφερε πως το ΔΝΤ μετέθεσε σκοπίμως την ελάφρυνση χρέους στο τέλος της περιόδου προσαρμογής, ενώ ο ίδιος ήθελε να γίνει πριν. Παρ’ όλα αυτά, η οικονομική πολιτική που υιοθετήθηκε οδήγησε, όπως είπε, σε ένα «ρεαλιστικό μονοπάτι δημοσιονομικής προσαρμογής», που με την πολιτική της κυβέρνησης κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία και να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, αναφέρθηκε στον αρνητικό ρόλο του ΔΝΤ λέγοντας πως επέλεξε «να παίξει παιχνίδια» υπέρ «των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη». «Επέλεξε», είπε, «προς διευκόλυνση της Γερμανίας και της επιλογής της να φέρει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να μην ζητήσει προκαταβολική αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους», προσθέτοντας πως αυτό «αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα διάσωσης».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις αιτίες της ελληνικής κρίσης λέγοντας πως τα πραγματικά αίτια «εδράζονται στις δομικές παθογένειες του ελληνικού καπιταλισμού αλλά και του τρόπου που λειτούργησε το ελληνικό πολιτικό σύστημα τις δεκαετίες που ακολούθησαν την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, με κορύφωση την περίοδο λίγο πριν και αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ». Ταυτόχρονα, ο τέως πρωθυπουργός κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για «οικοδόμηση πελατειακού κράτους στη δημόσια διοίκηση, στον τρόπο χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων και στην εξοπλιστική πολιτική», σημειώνοντας πως η Αριστερά κατήγγειλε τη διαφθορά «από τη δεκαετία του ’80».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας, κατά την προσφιλή τακτική του, αναφέρθηκε στις αδυναμίες της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ευρωζώνης στη διαχείριση συστημικών κινδύνων, ζητώντας η νομισματική ενοποίηση «να μπει σε νέες βάσεις με την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης», υπενθυμίζοντας την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα. Την ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του Αλ. Τσίπρα διηύθυνε ο πρύτανης της σχολής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή