Ο «Κύπριος Ραούφ» προς τον «Αγαπητό Γλαύκο»…

Ο «Κύπριος Ραούφ» προς τον «Αγαπητό Γλαύκο»…

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχο του υπολοίπου της ζωής του φαίνεται να έχει θέσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς την πραγματοποίηση συνάντησης «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον Πρόεδρο Κληρίδη στην Κύπρο, επειδή, όπως λέει, «οι αναμενόμενες εξελίξεις είναι επικίνδυνες». Η αποστολή και δεύτερης επιστολής στον κ. Κληρίδη με την οποία του επαναλαμβάνει το αίτημα για «τετ-α-τετ» συνάντηση, πέρα από τον προφανή στόχο της ανακοπής της εμπλοκής του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό και την προσπάθεια ανατροπής των αρνητικών για τη στάση του και την πολιτική του εντυπώσεων, αποκαλύπτουν και έναν Ντενκτάς διαφορετικό από αυτόν που όλοι γνώριζαν μέχρι σήμερα. Εμφανίζεται συγκεκριμένα να έχει χάσει την αλαζονική αυτοπεποίθηση που τον χαρακτήριζε στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστική η προθεσινή δήλωση του στο ΡΙΚ, «θέλω να συναντήσω τον κ. Κληρίδη, πρέπει να τον συναντήσω, είναι ανάγκη να τον συναντήσω…», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι ιδιαίτερα οργισμένος με τις επικρίσεις κατά της πολιτικής του που φαίνεται να αυξάνονται στις στήλες των τουρκικών εφημερίδων. «Ολοι αυτοί οι διανοούμενοι, λέει με… πικρία, έχουν τους δικούς τους λόγους να πιστεύουν ότι το Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη».

Αποκαλυπτική των διαθέσεων του Ντενκτάς -που είναι εμφανείς και στο πρόσωπό του, στον τρόπο που συμπεριφέρεται τον τελευταίο καιρό- είναι και η αγωνιώδης προσπάθεια να εμφανιστεί ότι έχει υποβάλει μια πρόταση που «αποδεικνύει» την «καλή θέλησή» του, την οποία όμως απορρίπτει ο κ. Κληρίδης.

Και επικαλείται το γεγονός ότι το κείμενο της επιστολής του δεν είναι γραμμένο σε «επίσημο επιστολόχαρτο», αλλά σε λευκό χαρτί και προσφωνεί τον Πρόεδρο Κληρίδη με το «αγαπητέ Γλαύκο», ενώ υπογράφει απλώς ως «Ραούφ». Και βεβαίως, θυμήθηκε ότι είναι «Κύπριος» και καλεί τον Κληρίδη να συζητήσουν «ως Κύπριοι».

Η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη και στην δεύτερη επιστολή Ντενκτάς είναι αξιοπρεπής και αφήνει διεξόδους στον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Αποδέχεται τη συνάντηση, αλλά στην απλή παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ και εφ’ όσον θα οδηγεί στην επανέναρξη της διαδικασίας του ΟΗΕ. Ενώ ο Ντενκτάς βλέπει ως στόχο «την προετοιμασία του εδάφους».

Η εναγώνια προσπάθεια του Ντενκτάς συμπίπτει με τη θετική για την Κύπρο έκθεση προόδου για την πορεία της προς ένταξη και τις ξεκάθαρες κουβέντες του επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν για τις ευθύνες της Τουρκίας για το αδιέξοδο. Στοιχεία που τροφοδοτούν το σφυροκόπημα των επιλογών Ντενκτάς από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση, αλλά και τα έντονα επικριτικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

Διεθνείς αντιδράσεις

Τις θέσεις της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης τροφοδοτούν επίσης οι διεθνείς αντιδράσεις στα όσα περί προσαρτήσεως των κατεχομένων είπε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ. Στον οποίο υπενθύμισε με δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό λόρδος Χάνεϊ, επισημαίνοντας ότι εφ’ όσον η Τουρκία επικαλείται τη συνθήκη εγγυήσεως για να διεκδικεί «νομιμότητα» στην παρουσία της στην Κύπρο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ίδια συνθήκη καθιστά παράνομη οποιαδήποτε προσάρτηση κυπριακού εδάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή