Αντιδράσεις στον σχεδιασμό του Αλ. Τσίπρα

Αντιδράσεις στον σχεδιασμό του Αλ. Τσίπρα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Με «νικητή» τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με «προειδοποιητικά μηνύματα» ενόψει της συνέχειας έληξε η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά επικύρωσε τη βούληση του τέως πρωθυπουργού να πάρει σάρκα και οστά η διεύρυνση του κόμματος και ο λεγόμενος «μετασχηματισμός» του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει τη «γραμμή» του σε όλα τα ζητήματα, ενώ ήταν απολύτως σαφής στην καταληκτική ομιλία του, όταν απευθυνόμενος σε όσους «ανησυχούν» για πιθανή απώλεια της ταυτότητας του κόμματος είπε: «Για την αριστερή ψυχή μας, αν υπάρχει μία πιθανότητα αυτός ο κίνδυνος να είναι σοβαρός για το μέλλον του εγχειρήματος, είναι να μην πετύχει η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Αν δεν αντιστοιχηθούμε με τον “κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ”, όπως μου αρέσει να τον λέω, με όσους μας ψήφισαν και μας στήριξαν στις δύσκολες στιγμές, τότε, ναι, υπάρχει κίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τέως πρωθυπουργός συνεπώς απάντησε αρνητικά στα αιτήματα των «53», που έθεσαν θέμα να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα» και να μη γίνει «παράταξη». Σε μια εξισορροπητική προσπάθεια, πάντως, κάλεσε όσα στελέχη αντιδρούν στο άνοιγμα του κόμματος να λάβουν υπόψη τους πως όσοι έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ από άλλα κόμματα ασκούν κριτική σε αυτά τα κόμματα «από τα αριστερά».

Η διήμερη συνεδρίαση, πάντως, δεν κύλησε χωρίς αμυχές για τον τέως πρωθυπουργό. Αίσθηση προκάλεσε κατ’ αρχήν η ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που βγήκε εν ώρα συνεδρίασης του οργάνου, με την οποία γινόταν ευθεία επίθεση στις επιλογές των προσώπων της ΚΟΕΑ. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ «καταγγέλλει επίσης την προσπάθεια παρέμβασης και φραξιονιστικής δράσης πρώην υπουργών και νυν βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσής μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, που δείχνει πως παράλληλα με τις προθέσεις του κ. Τσίπρα αναπτύσσονται εσωτερικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις που θα θέσουν θέματα στον δρόμο προς το συνέδριο. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, σημείωναν πως οι καλές σχέσεις της νεολαίας του κόμματος με τους κ. Τζανακόπουλο και Ηλιόπουλο μπορεί να αποτυπώνει πως, εκτός από τους «53», και άλλα κορυφαία στελέχη κατοχυρώνουν τη θέση τους ενόψει της συνέχειας. Διαφορετικές γραμμές υπήρξαν και από άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, που πάντα εκφράζει διακριτές θέσεις, ο κ. Λάμπρου και βεβαίως ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος εξέφρασε και πάλι τον φόβο να μην μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «συστημικό κόμμα».

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε αντιρρήσεις για την προσθήκη κάποιου συνθετικού στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση. Η προεδρική πτέρυγα, πάντως, σημειώνει σε κάθε τόνο πως ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη συνοδεύεται από το «Προοδευτική Συμμαχία» και η διεύρυνση πρέπει να εκφραστεί και με το όνομα.