Με διαφορετική γλώσσα ΚΚΕ – ΣΥΝ αρνούνται τα ανοίγματα Λαλιώτη

Με διαφορετική γλώσσα ΚΚΕ – ΣΥΝ αρνούνται τα ανοίγματα Λαλιώτη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική, διατυπωμένη μάλιστα κατ’ αρχήν σχεδόν με όμοιο τρόπο, άσκησαν χθες στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη πολιτική τόσο η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, όσο και ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Ν. Κωνσταντόπουλος. «Διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. δεν υπάρχουν στη γενική γραμμή πλεύσης», είπε η κ. Παπαρήγα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Κεφαλονιά. «Η πολιτική της κυβέρνησης και της Ν.Δ. μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό», είπε από τη δική του πλευρά -στο πλαίσιο συνέντευξής του (στον Αθήνα 9,84)- ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Απάντηση

Οι δημόσιες αυτές τοποθετήσεις προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία όχι τόσο για το -γνωστό, εδώ και καιρό- περιεχόμενό τους, όσο για τη χρονική στιγμή κατά την οποία πραγματοποιούνται: δύο, μόλις, 24ωρα μετά τις επαφές τις οποίες είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της ελληνικής Αριστεράς με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη. Υπό αυτήν την έννοια, θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τις δημόσιες τοποθετήσεις της κ. Παπαρήγα και του κ. Κωνσταντόπουλου ως έμμεση απάντηση στην «πρόσκληση για διάλογο και προσέγγιση», την οποία έκανε λίγο νωρίτερα η Χαριλάου Τρικούπη.

Πέραν, βεβαίως, της γενικής και κατ’ αρχήν διατυπωμένης διαπίστωσης, τα όσα ανέφεραν η γ.γ. του ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κ. Παπαρήγα επαναδιατύπωσε χθες την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη συγκρότηση ενός μετώπου αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το οποίο «θα οργανώσει τη λαϊκή αντεπίθεση, θα αλλάξει τον συσχετισμό δύναμης και θα αποσπάσει στην πορεία την εξουσία».

«Καλό κλίμα»

Στον αντίποδα ο κ. Κωνσταντόπουλος -το κόμμα του οποίου, φυσικά, δεν γίνεται δεκτό στο Μέτωπο του Περισσού- δηλώνει μεν ότι ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, πλην όμως δηλώνει και «ανοιχτό» στον διάλογο και με το κυβερνών κόμμα, για να αλλάξουν επί το κοινωνικότερον οι ασκούμενες πολιτικές. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν δίστασε να συμπεριλάβει ευθέως το ΠΑΣΟΚ στις δυνάμεις της Αριστεράς: «Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ μας ενδιαφέρει να υπάρχει καλό κλίμα ανάμεσα σε όλα τα κόμματα, πολύ περισσότερο στα κόμματα της Αριστεράς. Μας ενδιαφέρει λοιπόν να έχουμε καλές σχέσεις και με το ΠΑΣΟΚ και με το ΚΚΕ και με το ΔΗΚΚΙ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή