Ο Ετσεβίτ κινδυνολογεί για την Κύπρο

Ο Ετσεβίτ κινδυνολογεί για την Κύπρο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς δημιουργεί πλέον στην τουρκική κυβέρνηση η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό, αλλά και οι εκθέσεις προόδου των υποψηφίων προς ένταξιν χωρών, από τις οποίες σαφώς προκύπτει ότι η Αγκυρα κάθε άλλο παρά έτοιμη είναι να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα. Ο πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ έφτασε χθες στο σημείο να «προειδοποιήσει» την Ενωση και τον ΟΗΕ ότι με τις «φιλελληνικές τους απόψεις θα αναβιώσουν την εθνοτική βία στην Κύπρο», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «σε περίπτωση βεβιασμένης ένωσης του νησιού, οι Ελληνοκύπριοι θα… επιτεθούν από την πρώτη κιόλας μέρα στους Τουρκοκυπρίους, λεηλατώντας τα σπίτια τους»!

Επιθέσεις

Το επιχείρημα αυτό, που εμπνεύστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ακούστηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και δεν είναι βέβαια άσχετο με τις πολιτικές επιθέσεις που δέχεται εσχάτως ο κ. Ετσεβίτ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες νωρίτερα, η πρόεδρος του «Ορθού Δρόμου» κ. Τανσού Τσιλέρ του καταλόγισε ότι «είναι έτοιμος να παραδώσει τη Βόρεια Κύπρο στους Ελληνοκυπρίους σε χρυσό πιάτο». «Οποιος υποστηρίζει ότι θα εκχωρήσω στον οποιονδήποτε το βόρειο τμήμα του νησιού είναι τουλάχιστον ανόητος» απάντησε χθες ο κ. Ετσεβίτ, προσθέτοντας ότι «η ακεραιότητα της ΤΔΒΚ είναι πολύ σημαντική, όχι μόνον για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, αλλά ακόμη και της ίδιας της Τουρκίας».

Αδιέξοδο

Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι τα γεγονότα αυτά προδίδουν, αν μη τι άλλο, το αδιέξοδο και την αμηχανία στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική κυβέρνηση έναντι των εξελίξεων που διαμορφώνονται γύρω από το Κυπριακό, με τη Διεθνή Κοινότητα να συμμερίζεται πλέον τις δίκαιες και πάγιες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και με την έννοια αυτή δεν είναι τυχαίες μάλλον και οι χθεσινές «κορώνες» του Γενικού Στρατιωτικού Επιτελείου της Αγκυρας, το οποίο ισχυρίστηκε ότι στις 2 Νοεμβρίου υπήρξε σωρεία παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Η συγκεκριμένη «είδηση» βέβαια διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος αρκέστηκε απλώς στο σχόλιο ότι «δεν είναι στις πρακτικές και τις συνήθειες της Ελλάδος να παραβιάζει τον εναέριο χώρο οποιασδήποτε χώρας»…

Ομως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέμειναν και στην έλλειψη ενημερώσεως ειδικά για το Αφγανικό. Ο κ. Καψής αστειευόμενος είπε ότι προφανώς οι εφημερίδες ψεύδονται, γράφοντας για πόλεμο στο Αφγανιστάν, όταν το ελληνικό υπουργείο προφανώς δεν γνωρίζει τίποτε, αφού δεν ενημερώνει τη Βουλή, ενώ ο Αθ. Μάτης ρώτησε τον αναρμόδιο πάντα κ. Γιαννίτση, γιατί οι Αμερικανοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις διευκολύνσεις που τους παρέχουμε. Αλλά και ο κ. Θ. Κοτσώνης παρενέβη λέγοντας ότι η προσοχή όλων έχει στραφεί στο Αφγανικό, όταν τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στα Βαλκάνια, μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, στους οποίους προστίθενται και οι απογοητευμένοι Βούλγαροι: «Για όλα αυτά πρέπει επιτέλους να έλθει εδώ ο υπουργός Εξωτερικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή