Ο Κουτσούμπας «καίει» τα σενάρια Τσίπρα

Ο Κουτσούμπας «καίει» τα σενάρια Τσίπρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και σενάρια επί χάρτου προκάλεσε το πρόσφατο κάλεσμα, από το βήμα της συνεδρίασης της επιτροπής ανασυγκρότησης, του Αλέξη Τσίπρα στις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς για «προοδευτική διακυβέρνηση» μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες υπενθυμίζεται πως θα γίνουν με απλή αναλογική. Ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, θα απευθυνθεί στις δυνάμεις αυτές καλώντας τες να πάρουν θέση στο δίλημμα «προοδευτική ή συντηρητική κυβέρνηση», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποκλείσει τη διενέργεια δεύτερων επαναληπτικών εκλογών. Επειδή κάτι τέτοιο στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να πάρει σάρκα και οστά, αφενός λόγω της παρούσας κυριαρχίας της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό και αφετέρου λόγω του ανύπαρκτου διαύλου επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα στα οποία απευθύνθηκε (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25), πίσω από το προσκλητήριο Τσίπρα υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική από την Κουμουνδούρου. Πρώτον, ο πρόεδρος του κόμματος θέλει να κατοχυρωθεί και επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο κεντρικός κορμός της Κεντροαριστεράς, θεωρώντας πως έτσι θα λαμβάνει εκείνος τη φθορά της κυβέρνησης ως «εναλλακτική λύση». Δεύτερον, στην περίπτωση άρνησης των δυνάμεων αυτών για συνεννόηση, ο κ. Τσίπρας θα στιγματίσει τις ηγεσίες τους ως «δεκανίκια της Ν.Δ.», όπως το θέτει κομματική πηγή, και θα επιχειρήσει να κερδίσει «από κάτω» τους ψηφοφόρους τους που έχουν αντιδεξιά αντανακλαστικά. Τρίτον, με τη λέξη «συγκυβέρνηση» ο τέως πρωθυπουργός θεωρεί πως εμφανίζεται ο ίδιος εξωστρεφής, αποδεχόμενος ένα αίτημα της κοινωνίας, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που είναι οι συνεργασίες των κομμάτων.

Τα παραπάνω αποτελούν το θεωρητικό πλαίσιο, καθώς επί του πρακτέου οι πιθανότητες συμμαχίας είναι πολύ μικρές. Χθες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με εκτενές άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα απορρίπτοντας κάθε συζήτηση «προοδευτικής συγκυβέρνησης» και χαρακτήρισε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ». «Η πείρα της συγκυβέρνησης των “αντιμνημονιακών δυνάμεων”, που έγινε η “μνημονιακότερη” όλων, είναι και πολύ νωπή και πολύ πικρή. Πλέον μιλάνε τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως κυβέρνησης για 4,5 χρόνια όσο και ως αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος βλέπει πιθανότερη μια μελλοντική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., καθώς είπε πως αποτελεί «το πλέον ρεαλιστικό σενάριο σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης», φέρνοντας ως παράδειγμα τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, που κάποτε φάνταζε απίθανη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε κάποια επίσημη απάντηση. Στελέχη μόνο διατύπωναν ατύπως το ίδιο που έλεγαν και για τις αντιδράσεις του ΚΙΝΑΛ μετά την προσχώρηση νέων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμβουλος».

Ενδεικτική της κινητικότητας που καταγράφεται στο κεντροαριστερό φάσμα είναι και η πρωτοβουλία που πήρε ο Νίκος Κοτζιάς, επικεφαλής της κίνησης Πράττω, να στείλει επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς, Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Παπανδρέου, με την οποία τους επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης συμμαχίας όλων των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως «δημοκρατικές – προοδευτικές και πατριωτικές». Στην επιστολή επισημαίνεται πως «οφείλουμε, όλοι μαζί, να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό μια ελπίδα, ένα μέτωπο, μια διέξοδο και ένα σχέδιο για το αύριο». Ο πρώην ΥΠΕΞ, πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, προτείνει συνάντηση αντιπροσωπείας της κίνησής του με τους πολιτικούς αρχηγούς και, αν βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν «στην επεξεργασία ενός κοινού προγράμματος στόχων και δράσης και στη δημιουργία φόρουμ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή