ΣΗΜΕΡΑ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΟΠΕΚ – ΡΩΣΙΑΣ

Η διαμάχη ΟΠΕΚ – Ρωσίας επιταχύνει την πτώση της τιμής του πετρελαίου που χθες το βράδυ στο Λονδίνο είχε διαμορφωθεί στα 17,50 δολάρια, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. Η υποχώρηση της τιμής εντείνει τις πιέσεις στους εκτός ΟΠΕΚ παραγωγούς, και ιδίως στη Ρωσία, να μειώσουν τις εξαγωγές τους.

ΠΩΛΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

Διαβουλεύσεις με τους Αυστραλούς

Δεν έχουν τελειωμό οι παρατάσεις που δίδονται στην αναμονή του «μνηστήρα» για την Ολυμπιακή και στον διαγωνισμό για την πώλησή της. Χθες, η σύμβουλος της κυβέρνησης CSFB ανακοίνωσε ότι ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις με την ΑΧΟΝ του κ. Θ. Λιακουνάκου και ότι αρχίζουν άμεσα και για 35 ημέρες οι διαβουλεύσεις με το εν αναμονή σχήμα της αυστραλιανής IAS. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ΑΧΟΝ κρατιέται σκόπιμα στη διαδικασία για να επιδιωχθεί σύζευξή της με την IAS με την πιθανή προσχώρηση σε ένα δυνητικό σχήμα και άλλων «μνηστήρων». Πάντως στην Ο.Α. εκπονούνται σχέδια δραστικής συρρίκνωσης του στόλου και του προσωπικού.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΤΣΑ

Από «κόσκινο» τα εξ ανατολών πτυχία

Από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Γιουγκοσλαβία, όπου σπουδάζουν οι πέντε από τους επτά χιλιάδες Ελληνες φοιτητές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, θα αρχίσει ο έλεγχος του ΔΙΚΑΤΣΑ για το «φιλτράρισμα» των αμφιβόλου επιπέδου πτυχίων ιατρικών, οδοντιατρικών, φαρμακευτικών και άλλων σχολών. Εν τω μεταξύ, οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Αθήνας αποφάσισαν χθες αναστολή της πολύμηνης αποχής τους από το εκπαιδευτικό έργο, ώστε να δοθεί ακόμη μια ευκαιρία στον διάλογο…

Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του στρατεύματος, μετά τη χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ να επιλέξει τον αντιστράτηγο κ. Γ. Αντωνακόπουλο για τη θέση του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ο κ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος είχε τοποθετηθεί πέρυσι αρχηγός ΓΕΣ, θα διαδεχθεί τον Φεβρουάριο τον στρατηγό κ. Μ. Παραγιουδάκη, στον οποίο απενεμήθη ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η επιλογή του προεξοφλεί στις κρίσεις, που θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο, την αποχώρηση του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτέραρχου κ. Δ. Λυτζεράκου, ο οποίος έχει συμπληρώσει τριετία σε αυτήν τη θέση.

Κυπριακό: «Είναι ανόητος όποιος ισχυρίζεται ότι θα παραδώσω το βόρειο τμήμα της Κύπρου» δήλωσε χθες ο κ. Μπ. Ετσεβίτ, απαντώντας στην τουρκική αντιπολίτευση, αλλά και προδίδοντας την αμηχανία στην οποία έχει περιέλθει η Αγκυρα λόγω των ευνοϊκών για την Κυπριακή Δημοκρατία εξελίξεων που διαμορφώνονται διεθνώς.

Δημοτικοί υπάλληλοι: Ετήσιο επίδομα από 800 χιλιάδες έως 2 εκατ. δρχ. θα λάβουν σταδιακά σε τρία χρόνια, 50.000 δημοτικοί υπάλληλοι.

Μίκης Θεοδωράκης: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη επέμβαση για την αφαίρεση καλοήθους όγκου από τον προστάτη. Ο δημοφιλής συνθέτης θα επιστρέψει σπίτι του το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Τιμή στη Διαμαντίδου: «Με χαρά, με αγάπη για τη Δέσπω», ήταν τα λιγοστά, τρυφερά λόγια του Ζυλ Ντασσέν, όταν έδωσε τον «Χρυσό Αλέξανδρο» στη Δέσπω Διαμαντίδου. «Το τάμα» του Ανδρέα Πάντζη ξεχώρισε από το ελληνικό πρόγραμμα του 42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ενώ η ισραηλινή παραγωγή «Καθυστερημένο προξενιό» κέρδισε τις εντυπώσεις στο διεθνές τμήμα.

Διώρυγα Ξέρξη: Πειστικά στοιχεία για την ύπαρξη διώρυγας, μήκους δύο χιλιομέτρων, την οποία κατασκεύασε ο Ξέρξης το 480 π.Χ. στη Χαλκιδική, εντόπισαν Ελληνες και Βρετανοί επιστήμονες.

Τέταρτη Εξουσία: Με τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα ασχολείται σήμερα το ντοκιμαντέρ «Χρονικό: ένας αιώνας στο στόχαστρο της τετάρτης εξουσίας».

Δυστύχημα: Ενας 75χρονος, ο Κωνσταντίνος Φουρναράκης, έχασε τη ζωή του χθες όταν η βάρκα του συγκρούστηκε με μικρό τουριστικό σκάφος στο Καστέλι Χίου.

«Συντομεύετε»: Σύντομες συνομιλίες με το κινητό (μέχρι ένα λεπτό) και αποφυγή της χρήσης του από τα παιδιά συνιστούν οι ειδικοί μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των επιπτώσεων από την ακτινοβολία του.

Παιδοκτόνος: Ο πατέρας δεν άντεχε να βλέπει τον 29χρονο γιο του να βυθίζεται στη δίνη των ναρκωτικών και λογομαχούσαν συχνά, ώσπου προχθές τον σκότωσε με ένα μαχαίρι. Ενα χρόνιο οικογενειακό δράμα κατέληξε σε έγκλημα, στη Θεσσαλονίκη…

Κρίση στο μπάσκετ: Ωρα μηδέν σημαίνει για το ελληνικό μπάσκετ. η ΕΟΚ και η ΕΣΑΚΕ δηλώνουν ότι επιθυμούν τον μεταξύ τους διάλογο, χωρίς όμως να δείξουν διάθεση υποχώρησης από τις γνωστές θέσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή