ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

«Να παραμερισθούν οι κομματικές σκοπιμότητες, να ξεπερασθούν οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και να αφήσουν όλοι οι Ελληνες στην άκρη τις ξεθωριασμένες ταμπέλες του χθες, που δεν έχουν τίποτα να πουν στη νέα εποχή» ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την ομιλία του στη χθεσινή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Ζάππειο Μέγαρο. Με σαφές το πολιτικό στίγμα του «μεσαίου χώρου» και τα ανοίγματα προς τον χώρο της Αριστεράς, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι τιμά εκείνους που πάλεψαν για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για κοινούς αγώνες στην ίδια κατεύθυνση. Ταυτόχρονα τόνισε ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει και τιμά τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων στην εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρόσθεσε ότι είναι πασιφανές και αδιαμφισβήτητο ότι η Δημοκρατία σήμερα δεν αντιμετωπίζει τους κινδύνους της εποχής του Πολυτεχνείου. «Εξίσου βέβαιο», υπογράμμισε όμως, «είναι το γεγονός ότι η Δημοκρατία σήμερα πλήττεται από διαπλεκόμενες σχέσεις της πολιτικής εξουσίας, με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, από καθεστωτικές πρακτικές και νοοτροπίες και παρακμιακά φαινόμενα». Ο κ. Καραμανλής ζήτησε τη σύμπραξη όλων των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων «για τη θωράκιση της πολιτείας απέναντι στα εξωθεσμικα παράκεντρα και στις απόπειρες ποδηγέτησης της πολιτικής και φαλκίδευσης της λαϊκής κυριαρχίας».

Η ΟΛΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Το καθεστώς ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί με την ΟΛΜΕ καθυστερεί τη νομοθετική ρύθμιση για το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, γνωστοποίησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του Συνασπισμού κ. Μαρίας Δαμανάκη, ο κ. Π. Ευθυμίου γνωστοποίησε ότι το θέμα συναντά δυσκολίες γιατί συμπλέκεται η πρόνοια που υπάρχει από το 1977 ότι ο απολυόμενος εκπαιδευτικός διορίζεται στο Δημόσιο. «Χαίρομαι που η ΟΛΜΕ ανακάλυψε ότι οι διορισμοί θα πρέπει να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ και όχι μέσω της επετηρίδας έστω κι όταν πρόκειται να διοριστούν απολυόμενοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί», είπε η κ. Δαμανάκη, επισημαίνοντας πάντως ότι «οι αντιπαλότητες που μπορεί να δημιουργηθούν στον εκπαιδευτικό χώρο, δεν μπορεί να επιβάλουν λύσεις». Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η ρύθμιση θα έλθει στο νομοσχέδιο του ΟΣΚ και του ΔΙΚΑΤΣΑ.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ «15» ΣΤΗΝ ΠΡΟΞΕΝΙΚΗ ΑΡΩΓΗ

Η ιθαγένεια κράτους-μέλους

Προστατευτικό καθεστώς για τους Ελληνες -όπως άλλωστε για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως- σε περιπτώσεις ταξιδιού τους σε τρίτα κράτη, όπου δεν υπάρχει διπλωματική, προξενική ή άλλη αντιπροσωπεία της χώρας μας, θα αρχίσει να ισχύει από 1/1/2002. Οπου δηλαδή δεν υπάρχει πρεσβεία της χώρας του, θα μπορεί ο πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να προσφεύγει για αρωγή σε οποιαδήποτε άλλη διπλωματική αντιπροσωπεία κράτους-μέλους της Ε.Ε. Το νέο καθεστώς ήταν το αντικείμενο κυρώσεως χθες από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των σχετικών αποφάσεων των αντιπροσώπων όλων των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. που ελήφθησαν το 1995 και 1996. Η αρωγή θα αφορά σε περιπτώσεις θανάτου, σοβαρού τροχαίου ατυχήματος ή ασθενείας, σύλληψης ή κράτησης (νομική εκπροσώπηση, πληρωμή προστίμων, αιτήσεις χάριτος ή προσωρινής αποφυλάκισης κ.λπ.), θυμάτων εγκλημάτων βίας, περιθάλψεως και επαναπατρισμού. Ως προϋπόθεση για την παροχή της αρωγής αυτής είναι η απόδειξη της ιθαγένειας κράτους-μέλους της Ενώσεως.

ΑΓΩΓΗ 500 ΕΚΑΤ. ΔΡΧ.

Λαλιώτης κατά Καρατζαφέρη

Αγωγή κατά του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Γ. Καρατζαφέρη, ύψους 500 εκατομυρίων δραχμών, προτίθεται να καταθέσει εντός των προσεχών ημερών ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης. Αφορμή για την αγωγή του κ. Λαλιώτη αποτέλεσε συνέντευξη του κ. Καρατζαφέρη στον «Ελεύθερο Τύπο» στην οποία ο τελευταίος αναφέρεται σε «βίλα στη Φιλοθέη» του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και σε «ροκάνισμα 14 δισ. δρχ. από ένα αθλητικό κέντρο».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η 11η Σεπτεμβρίου και η Ελλάδα

«Οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα» ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). Στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές προσέγγισαν τα δραματικά γεγονότα, που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ, μακριά από απλουστευτικές ερμηνείες και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις αντοχές του πολιτικού και οικονομικού συστήματος στη χώρα μας. Στην εκδήλωση μίλησαν οι καθηγητές κ. Ν. Αλιβιζάτος και Α. Λιάκος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Λ. Αντωνακόπουλος, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Β. Ράπανος και οι δημοσιογράφοι Αλ. Παπαχελάς και Ελίζα Παπαδάκη.

Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες

Για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και για θέματα που αφορούν τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις, συζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Γκρόσμαν διαβεβαίωσε τον κ. Δημήτριο πως συνεχίζονται οι προσπάθειες του υπουργείου του για το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, ενώ ευελπιστεί πως θα βρεθεί σύντομα λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή