Κριτική και «υποδείξεις» από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Μαξίμου

Κριτική και «υποδείξεις» από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Μαξίμου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιμένοντας την επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε χθες, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα άτυπο σχόλιο που αφορούσε τόσο το τετ α τετ των δύο ανδρών όσο και ευρύτερα την πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Επισημαίνοντας αρχικά, σε μια ένδειξη αλτρουισμού, πως η συνάντηση «ορθώς έγινε», καθώς «οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί, ιδίως στις δύσκολες στιγμές», ακολούθως ασκεί σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό με επίκεντρο τη φράση του πως η βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα μπορεί να βασίζεται ισότιμα στην «καλή διάθεση» των δύο πλευρών. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «επιεικώς ατυχή» τη φράση του πρωθυπουργού όταν «η μια πλευρά παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και η άλλη ζητά την εφαρμογή του». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, τα μηνύματα που εξέπεμψε η ελληνική πλευρά «προδίδουν αιφνιδιασμό και πρωτοφανή έλλειψη σοβαρότητας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί για πολλοστή φορά την κυβέρνηση για πολιτική «κατευνασμού», θεωρώντας πως η τακτική αυτή είχε αποτυπωθεί σε μία φράση του κ. Πέτσα όταν είχε κάνει λόγο για «λεπτή γραμμή». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η αποστροφή δείχνει πως η κυβέρνηση «βάζει στη ζυγαριά» από τη μια το προσφυγικό και από την άλλη Αιγαίο-Κυπριακό-Συριακό και θεωρεί πως θα πρέπει ως χώρα να κρατήσουμε μια ισορροπία στην κριτική μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα προκειμένου να υπάρξει μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει ακόμα λόγο για «αναβάθμιση» της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αποτυπώνεται και στην «ανυπόστατη συμφωνία» Αγκυρας – Τρίπολης, αλλά και την παρουσίαση «για πρώτη φορά» συντεταγμένων από την Τουρκία για την ΑΟΖ που διεκδικεί έξω από την Κρήτη, τη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως «είναι επιτακτική η ανάγκη» η Ελλάδα να επιστρέψει στη «συντεταγμένη εθνική στρατηγική διττής προσέγγισης», δηλαδή διαλόγου και πίεσης, καλώντας την κυβέρνηση να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος, στα θετικά που επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τα μηνύματα στήριξης της χώρας «από την Ε.Ε., τη Γαλλία, το αμερικανικό ΥΠΕΞ, το Ισραήλ και τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο, o ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παραίτηση του κ. Διαματάρη, που χαρακτηρίζει «φιάσκο», κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «δεν τόλμησε να τον αποπέμψει», αλλά άφησε να παραιτηθεί ο ίδιος. Τέλος, με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης για διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 250.000 δικαιούχους, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως πέρυσι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το μέρισμα δόθηκε σε 3.700.000 δικαιούχους.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή