ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ωμή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

ΥΠΕΞ: Ωμή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, Mohamed Younis Menfi, προχώρησε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών, ως έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την υπογραφή του «μνημονίου» με την Τουρκία, καθώς «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει», σύμφωνα με τον Ν. Δένδια.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, την οποία «καταδικάζει απερίφραστα» ως «ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» και «δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.

Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα».