Ανακοινώθηκε στον Λίβυο πρέσβη η απέλαση

Ανακοινώθηκε στον Λίβυο πρέσβη η απέλαση

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μπαράζ διπλωματικών ενεργειών με στόχο την απομόνωση της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα προχωρεί η Αθήνα μετά τις νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται ανυποχώρητος στην εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου κατανόησης που ορίζει θαλάσσιες ζώνες, αγνοώντας ελληνικά νησιά. Χθες, όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Νίκος Δένδιας εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο Λίβυος πρέσβης, καθώς έληξε την Πέμπτη το βράδυ το τελεσίγραφο της Αθήνας για παράδοση της συμφωνίας μεταξύ Αγκυρας – Τρίπολης. Ως εκ τούτου, του ανακοινώθηκε η απέλασή του και μέχρι την Κυριακή το βράδυ πρέπει να έχει εγκαταλείψει την Αθήνα καθώς είναι persona non grata.

«Με λύπη ανακοινώνω ότι σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του ανακοινώθηκε η απόφαση απέλασής του», τόνισε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας πως η απόφαση συνιστά ένδειξη δυσαρέσκειας της Αθήνας, αλλά δεν συνεπάγεται διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε σκληρή ρητορική για την Τουρκία, κατηγορώντας την για ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στο ίδιο μήκος κύματος ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως πλην των «τυπικών ελαττωμάτων» της συμφωνίας, η απόπειρα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών «είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», ενώ κατηγόρησε την Τουρκία για προσπάθεια δημιουργίας «εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο».

Η Αθήνα δεν αρκέστηκε στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη. Χθες, επισημοποιήθηκε και η επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του, κ. Τασούλα. Πρόκειται για τον πρόεδρο που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και είναι ο αντίπαλος της κυβέρνησης της Τρίπολης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία.  Υπενθυμίζεται πως η Βουλή της Λιβύης έχει ήδη απορρίψει το «μνημόνιο κατανόησης» Αγκυρας – κυβέρνησης Τρίπολης, ενώ ο κ. Σάλεχ έχει δραστηριοποιηθεί εναντίον της συμφωνίας στέλνοντας επιστολές τόσο στον γ.γ. του ΟΗΕ όσο και στον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, υποστηρίζοντας πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί «απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια». Στόχος της Αθήνας είναι να ενισχύσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το κομμάτι που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαφτάρ, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το γεγονός πως ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γεννηματάς ανέφερε χθες πως στις προθέσεις της Αθήνας  είναι να προσκληθεί και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης στο προσεχές διάστημα. Παράλληλα, ο κ. Γεννηματάς αρίθμησε μία σειρά κινήσεων που ήδη έχουν γίνει από την Αθήνα με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Αγκυρας, όπως η διεξοδική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και οι επαφές του κ. Νίκου Δένδια με το νέο ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, η άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και η επίσκεψη στο Κάιρο, αλλά και ευρύτερα η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την κρισιμότητα του ζητήματος σημαντικών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ.

​​​​​Αντίδραση Τουρκίας – Λιβύης

Μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη υπήρξε αντίδραση τόσο από την κυβέρνηση της Τρίπολης όσο και από την Αγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Μοχάμεντ Σιγιάλα χαρακτήρισε στο πρακτορείο Reuters την πρωτοβουλία της Αθήνας «απαράδεκτη», προσθέτοντας πως αν η Ελλάδα είχε διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, τότε η Τρίπολη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση. Η Αγκυρα από την πλευρά της μέσω του κ. Τσαβούσογλου ανέβασε και πάλι τους τόνους, λέγοντας πως «με απειλές δεν θα σκύψει η Λιβύη το κεφάλι». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως «όποιος ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, καθώς είναι μια νόμιμη συμφωνία» και «μπορούμε να συνάψουμε διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο, με την εξαίρεση των Ελληνοκυπρίων». Την ερχόμενη Παρασκευή, πάντως, λαμβάνει χώρα στην Αθήνα συνεδρίαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και δεν αποκλείεται να δώσει το «παρών» ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή