Ερντογάν: Κοινές έρευνες με την Τρίπολη

Ερντογάν: Κοινές έρευνες με την Τρίπολη

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα κλιμάκωση, με μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους, προεξάρχοντος του ιδίου του Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα. Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στο TRT απασφάλισε λέγοντας πως «η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της», αναφερόμενος στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο». Παράλληλα ο κ. Ερντογάν προανήγγειλε την αγορά και άλλου πλοίου-γεωτρύπανου, προσθέτοντας πως Τουρκία και Λιβύη μπορούν να πραγματοποιήσουν από κοινού έρευνες κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη συμφωνία την οποία υπέγραψαν. Κλιμακώνοντας προειδοποίησε πως «η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη».

Είχε προηγηθεί τα τελευταία τρία 24ωρα μπαράζ δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, που ανέβαζαν τους τόνους στα ύψη. Ο κ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Αφγανό ομόλογό του, αναφέρθηκε με ειρωνική διάθεση στις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας. «Αυτά που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμα.

Για παράδειγμα, το να συναντιέσαι με τον Χαφτάρ δεν είναι νόμιμο», είπε και υποστήριξε ότι η Ελλάδα αντιδρά «υστερικά». Ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με όλες τις παράκτιες χώρες της Αν. Μεσογείου και πρόσθεσε ότι «δεν επιθυμούμε να συγκρουστούμε, να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά θα υπερασπιστούμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, την υφαλοκρηπίδα μας κι αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα με τη Λιβύη, θα τα λάβουμε».

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δεν είχε αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για το πού αποβλέπει η Αγκυρα, τονίζοντας πως στόχος είναι η «δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο». Η τοποθέτηση του Τούρκου αξιωματούχου συνοδεύθηκε από διευκρινίσεις υπό μορφήν απειλών: «Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Τούρκος αξιωματούχος έδειξε την ελληνική πλευρά ως υπαίτια για την αύξηση της έντασης, επειδή, όπως είπε, η ελληνική διπλωματία αναλαμβάνει μέτρα και πρωτοβουλίες κατά της τουρκολιβυκού συμφώνου, την ενεργοποίηση του οποίου θεωρεί δεδομένη η Αγκυρα. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, της συνεκμετάλλευσης των πόρων σε Αιγαίο και Κύπρο, κινήθηκε και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, προαναγγέλλοντας νέες γεωτρήσεις εντός του 2020: «Τα εθνικά μας πλοία μέσα στο 2020 θα διεξαγάγουν άλλες πέντε γεωτρήσεις. Θα συνεχίσουμε μια ενεργητική στρατηγική», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος. Η εντεινόμενη κλιμάκωση της Αγκυρας είχε καταγραφεί και ένα 24ωρο νωρίτερα. Με αφορμή μία εθιμοτυπική παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, όπου αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ψευδείς, συκοφαντικούς και εχθρικούς ισχυρισμούς» εναντίον της Τουρκίας. Με γλώσσα που δεν συνάδει σε διπλωματία, ανέφερε πως «η ελληνική ηγεσία που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».

Η Αθήνα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο την απομόνωση και την καταδίκη της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο. Πλην των χθεσινών συναντήσεων του κ. Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Πέμπτη τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ. Ο κ. Σάλεχ, ο οποίος ανήκει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που είναι ο αντίπαλος της κυβέρνησης της Τρίπολης, απέστειλε χθες, σε μία προπαρασκευαστική ενέργεια ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα, επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «παράνομη οντότητα» την κυβέρνηση της Τρίπολης, που υπέγραψε το γνωστό μνημόνιο με την Τουρκία. Ο κ. Αγκίλα Σάλεχ αναλύει όλες τις παραμέτρους της επίμαχης κίνησης, σημειώνοντας πως «η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας». Η επιστολή καταλήγει λέγοντας πως «το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις» της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή