Ευρωπαϊκή «ασπίδα» στην Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Ευρωπαϊκή «ασπίδα» στην Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρη και σαφής αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου σε αυθαίρετα προσδιορισμένη περιοχή αναμένεται να υπάρχει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η θέση των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. συντάσσεται με την ελληνική πλευρά και τονίζει ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και κατά συνέπεια δεν επηρεάζει συμφέροντα τρίτων χωρών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν απερίφραστα και ομόφωνα την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συζήτησε με τους εκπροσώπους των κομμάτων κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) τα επόμενα βήματα της Αθήνας στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα με σκοπό την ελαχιστοποίηση των αρνητικών αποτελεσμάτων, τα οποία παρήχθησαν από τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.

Ο κ. Δένδιας, η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού και οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέληξαν σε κοινή γραμμή έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια», επισήμανε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο κ. Δένδιας, ο οποίος και συμπλήρωσε ότι «αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας. Και θέλω να πω στην ελληνική κοινωνία ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία». Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Πάντως, η ελληνική πλευρά περνά στην αντίδραση στο επίπεδο του ΟΗΕ –πέραν των διπλωματικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο–με τις δύο επιστολές που απηύθυνε στον γενικό γραμματέα και στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στοχεύοντας στην καταγραφή της ελληνικής θέσης περί «άκυρης» συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία ως άκυρη δεν πρέπει να κατοχυρωθεί, αλλά και στο πολιτικό μήνυμα, αφού ζητείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας «να επιληφθεί», καθώς η συμφωνία μπορεί να επηρεάσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η Αθήνα τεκμηριώνει νομικά τη θέση της για την «άκυρη» συμφωνία και ζητεί να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Εθνη και να μη δημοσιευθεί από το τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Τα επιχειρήματα επαναλαμβάνονται και στη δεύτερη επιστολή που απηύθυνε η ελληνική πλευρά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία διαταράσσει την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, εξ ου και ζητείται από το όργανο να επιληφθεί και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή