Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για τη συμφωνία

Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για τη συμφωνία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία εκβίασε την Λιβύη για να συναινέσει στην υπογραφή της παράνομης συμφωνίας με την αποστολή όπλων, εκτιμούν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Αναφέρουν μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεσή της στοιχεία και γνωρίζει με ποιο φορτηγό πλοίο έγινε η παράδοση τεθωρακισμένων στην Τρίπολη καθώς και την ημερομηνία αλλά και τη διαδρομή που το πλοίο ακολούθησε.

Εξάλλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να πηγαίνει την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη για να συναντήσει τον γ.γ. του ΟΗΕ, αλλά και στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρώμη. 

Η εκτίμηση των διπλωματικών πηγών είναι ότι η Τουρκία δεν κατάφερε πολλά πράγματα, αλλά απέδειξε ότι είναι επαγγελματίας παραβάτης. «Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση.

Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας;», τόνιζαν οι διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θεωρεί οτι το ενδεχόμενο κυρώσεων απο την Ε.Ε σε βάρος της Λιβύης είναι κάτι που εξετάζεται αλλά προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να το προχωρήσει. Σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν οτι αυτές ορίζονται από τις συνταγματικές υποχρεώσεις της χωρας, εννοώντας οτι καμία τουρκική πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

Σχολιάζοντας την αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Εθνη, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει άλλωστε ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες καθώς και προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το διεθνές δίκαιο. 

Σημειώνεται ότι η Αγκυρα προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια την ημέρα που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν απερίφραστα και ομόφωνα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή