Προαναγγελία σεισμικών ερευνών από την Αγκυρα

Προαναγγελία σεισμικών ερευνών από την Αγκυρα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίσημη προαναγγελία του επόμενου βήματος που θα επιχειρήσει να κάνει η Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Ο κ. Ντονμέζ προανήγγειλε σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών που έχουν προκύψει μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, εν ολίγοις σε μια ζώνη η οποία ξεκινά από τα ανοιχτά του Καστελλόριζου, κινείται ανατολικά της Ρόδου, της Κάσου και της Καρπάθου, φθάνει έως τα νοτιοανατολικά της Κρήτης και συνεχίζει μέχρι τα παράλια της Κυρηναϊκής. «Το μνημόνιο το οποίο υπογράψαμε με τη Λιβύη έγινε νόμος του κράτους μετά την έγκριση του κοινοβουλίου και ευχαριστώ όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους», είπε χθες, χαρακτηριστικά, ο κ. Ντονμέζ κατά την τοποθέτησή του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020. «Να μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα κάνουμε όσα πρέπει», τόνισε ο κ. Ντονμέζ. Και υπογράμμισε ότι «και η γενική γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων, αλλά και η τουρκική εταιρεία ερευνών πετρελαίου (ΤΡΑΟ), αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν».

Η Αθήνα βρίσκεται σε τροχιά διπλωματικής κινητοποίησης για να αποκρουστούν οι αρνητικές συνέπειες του τουρκολιβυκού συμφώνου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη συνάντηση του συμβουλίου των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται «από τη διαρκή, μόνιμη και συνεχή επίκληση της ακυρότητας των συγκεκριμένων κειμένων και ιδίως του κειμένου που με περισσή εφευρετικότητα, για να πω το ελάχιστο, εξαφανίζει από τον χάρτη την Κρήτη και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά και ακυρώνει τις νομικές συνέπειες της ύπαρξής τους».

Παράλληλα, γίνονται βήματα επιτάχυνσης στην κατεύθυνση της απόκτησης μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV), όπως επισήμανε χθες ο υπ. Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη συζήτηση για την τροπολογία αναβάθμισης των μαχητικών F-16. «Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ήδη τεχνογνωσία. Επιπλέον, τόνισε ότι η Αθήνα διαπραγματεύεται την αγορά τριών στοιχείων UAV από τις ΗΠΑ, με σκοπό να αυξήσει τις δυνατότητες επόπτευσης πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τα UAV, όπως είπε, θα είναι «με στρατηγικές – εποπτικές δυνατότητες από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Λιβύη». Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ακόμα ότι το ΚΥΣΕΑ έχει ήδη εγκρίνει και την απόκτηση δύο ακόμα UAV, ισραηλινής κατασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή