Υπέρ των κυρώσεων τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ των κυρώσεων τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση είχε η αξιωματική αντιπολίτευση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, οι καταδικαστικές δηλώσεις της Συνόδου είναι «καλοδεχούμενες», αλλά δεν αρκούν σε αυτή τη φάση, καθώς πρέπει να περάσουμε σε απτές κυρώσεις, οι οποίες «θα περιλαμβάνουν και την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», καθώς «η απειλή της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις στο πεδίο που ορίζει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη είναι ρητή και πλήττει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου ασκεί κριτική στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως «απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων προς την Τουρκία, όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές ενημερώσεις». Συμπληρωματικά, ωστόσο, εκφράζεται η ελπίδα πως ισχύουν «οι διαρροές πως ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα νέου πλαισίου κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», κάτι που ίσως προμηνύει «αλλαγή στάσης, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, «καλωσορίζει» τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη πως «η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με το προσφυγικό και ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις και συμψηφισμοί».

Αντίθετα, την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO) αναφορικά με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτηση που έκανε χθες το πρωί στο Twitter, ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε: «Εκφράζω την πλήρη εκτίμησή μου για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη συλλογική αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας. Η κοινή θέση της Ε.Ε. είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή