Aυξάνονται τα «ρήγματα» εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Aυξάνονται τα «ρήγματα» εντός του ΣΥΡΙΖΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά και τομές που υποβόσκουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έφερε εμφατικά στην επιφάνεια το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά στην εφημερίδα «Τα Νέα». Η αντίδραση του τέως υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη με εκφράσεις που υπερέβησαν τα εσκαμμένα της πολιτικής κριτικής –«κρύψου στην τρύπα σου», είπε, μεταξύ άλλων, ο τέως αν. υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Σημίτη– προκάλεσε ρωγμές στο λεγόμενο προοδευτικό μέτωπο, αφού έφερε τη σφοδρή αντίδραση τριών στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας με εκσυγχρονιστικό παρελθόν: των κ. Αντώνη Λιάκου, Νίκου Μπίστη και Παναγιώτη Παναγιώτου. Με κοινή ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα τρία στελέχη χαρακτήρισαν «λίβελο» την ανάρτηση του βουλευτή Χανίων, αφήνοντας παράλληλα «προειδοποιητικές βολές» ενόψει της συνέχειας. «Είναι δικαίωμα του Παύλου Πολάκη να κρίνει και να επικρίνει τη διακυβέρνηση Σημίτη. Ακόμα και όταν, άθελά του –όπως πιστεύουμε–, η κριτική του στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις», σημειώνουν τα τρία στελέχη συνεχίζοντας: «Οταν, όμως, η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς».

Η λακωνική παρέμβαση κλείνει με την προτροπή – προειδοποίηση πως «το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Είναι προφανές ότι οι διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, ασχέτως αν καλύπτονται, είναι πάντα παρούσες και όσο πηγαίνουμε προς το συνέδριο θα αποτελούν σημείο συζήτησης και τριβής. Και, όπως φάνηκε από την παρέμβαση των τριών στελεχών, οι διαφορές είναι τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο –η αναφορά περί εθνικιστικής προσέγγισης του κ. Πολάκη δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής– όσο και σε επίπεδο ύφους και εκφοράς λόγου.

Οι εσωτερικές αντιφάσεις επιβεβαιώθηκαν λίγο μετά, που υπήρξε αντίδραση πάνω στην αντίδραση των τριών στελεχών. Συγκεκριμένα η κ. Καββαδία, προερχόμενη από τον στενό πυρήνα των «53», σχολίασε δηκτικά στα κοινωνικά δίκτυα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ανοίγοντας και πάλι το θέμα –που προφανώς δεν έχει κλείσει ποτέ– για τους όρους της περίφημης διεύρυνσης. «Να γιατί η αποσαφήνιση των όρων της –απαραίτητης– διεύρυνσης, η αποσαφήνιση του πολιτικού περιεχομένου του εγχειρήματος –με πυξίδα τις αρχές, τις αξίες, την παράδοση της Αριστεράς– δεν είναι “εμμονή” ή “φοβία” μπροστά στο άνοιγμα του κόμματος. Και αν ορισμένοι, ένθεν κακείθεν, οραματίζονται τον ΣΥΡΙΖΑ ως “κολυμβήθρα του Σιλωάμ”, να τους πληροφορήσουμε ότι δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου», ανέφερε.

Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επέλεξε να σχολιάσει το άρθρο του κ. Σημίτη δύο 24ωρα μετά, αποφεύγοντας να πάρει θέση τόσο για τη διαμάχη των στελεχών του όσο και για την ουσία του άρθρου του κ. Σημίτη, αλλά μεταφέροντας το κέντρο βάρους στην πλευρά της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση «είδε» πίσω από τον τίτλο του άρθρου, που στόχευε τον Κώστα Καραμανλή, «δάκτυλο» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να πλήξει τον πρωθυπουργό της πενταετίας 2004-2009 ενόψει προεδρικής εκλογής. Η Κουμουνδούρου, πάντως, με τη φράση περί αλλοίωσης του τίτλου συντάχθηκε εμμέσως με τον κ. Σημίτη, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί για τον τίτλο λέγοντας πως «προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή