Αδιέξοδο (πάλι) στο Αγροτικό

Αδιέξοδο (πάλι) στο Αγροτικό

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατικούς ελέγχους για το πραγματικό μέγεθος της παραγωγής των βαμβακοπαραγωγών αποφάσισε να αντιπαρατάξει η κυβέρνηση στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αλλά οι αγρότες ανταπάντησαν χθες με δυναμικά συλλαλητήρια, με τα οποία εκδήλωσαν την αντίθεσή τους για την εφαρμογή του νέου κανονισμού για το βαμβάκι (στα Τρίκαλα) και για τη διαφαινόμενη κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό (στη Θεσσαλονίκη). O πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, δήλωσε ότι, όσον αφορά στον καπνό, η Ελλάδα θα εναντιωθεί στις προθέσεις της E.E., όσο για το βαμβάκι, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η τελική τιμή δεν θα είναι βεβαίως υψηλή σαν την περυσινή, αλλά δεν θα είναι και χαμηλή όπως υπολογίζουν μερικοί».

Μέτωπο

Πάντως, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς θα συναντήσει σήμερα τον επίτροπο Γεωργίας της E.E., Φραντς Φίσλερ, αλλά και τους δύο ομολόγους του υπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας, προκειμένου να δημιουργηθεί μέτωπο των καπνοπαραγωγών χωρών. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τροπολογία επί της πρώτης ανάγνωσης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η μείωση των επιδοτήσεων στον καπνό σταδιακά κατά 20% κάθε χρόνο έως την τελική κατάργησή τους. H άποψη του Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο Υπουργών, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, αλλά οπωσδήποτε το κλίμα δεν είναι καθόλου ευοίωνο για τις καπνοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε.

Ενώπιον αυτής της προοπτικής, οι Ελληνες παραγωγοί πλημμύρισαν χθες τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Με ευρηματικά συνθήματα, φορώντας καπέλα και κίτρινα αδιάβροχα τα οποία έγραφαν «O καπνός βλάπτει σοβαρά τα κονδύλια της Ευρώπης», χιλιάδες καπνοκαλλιεργητές και καπνεργάτες ζήτησαν να μη σταματήσουν οι επιδοτήσεις του καπνού από την E.E. και να παρέμβη προσωπικά ο πρωθυπουργός. Σε αντίθετη περίπτωση, 300.000 άτομα θα οδηγηθούν σε οικονομικό αφανισμό. Ηταν μια μαζική και ειρηνική διαδήλωση στην οποία έλαβαν μέρος, κατά τους οργανωτές, 20.000 άτομα, ενώ κατά την αστυνομία το πλήθος δεν ξεπερνούσε τα 7.500 άτομα. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν από κοινού οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ, η Καπνική και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Καπνού, ενώ παρευρέθηκαν προς συμπαράσταση των Ελλήνων καπνοπαραγωγών εκπρόσωποι από ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις.

Παράλληλα στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε, χθες, εντυπωσιακή συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης με την κάθοδο εκατοντάδων τρακτέρ, προκειμένου οι αγρότες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον νέο κανονισμό για το βαμβάκι. Επίσης, οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν σήμερα να παρατάξουν τα τρακτέρ σε κομβικά οδικά σημεία, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.

Και ενώ οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών κλιμακώνονται, το υπουργείο Γεωργίας, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες παραγωγή μέχρι 1.137.000 τόννους, προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους οι οποίοι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατέδειξαν σημαντικές παραβάσεις. Το θέμα ήδη προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στους παραγωγούς και αυτό διότι οι έλεγχοι αυτοί γίνονται σε εφαρμογή του νέου κανονισμού, ο οποίος προβλέπει ότι έως τους 1.137.000 τόννους ο παραγωγός απολαμβάνει την υψηλότερη τιμή. Οσο η παραγωγή αυξάνεται πάνω από αυτή την ποσότητα, λόγω της συνεχούς αύξησης του συντελεστή συνυπευθυνότητας με τον κανονισμό που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, τόσο μικρότερη τιμή ανά κιλό θα λάβει ο παραγωγός.

έλεγχοι

Οι έλεγχοι, λοιπόν, του υπουργείου έδειξαν παράνομη συγκέντρωση ποσότητας 3.500 τόννων σύσπορου βάμβακος σε «αλάνες» που διαχειρίζονταν τις δηλώσεις καλλιέργειας εκατοντάδων παραγωγών, ενώ είναι υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη παράδοση του προϊόντος. Επίσης σε έξι εκκοκκιστήρια, βρέθηκε ότι γινόταν εκτεταμένη παραλαβή βάμβακος που υπολογίζεται σε 2.323 τόννους χωρίς την παρουσία των καλλιεργητών.

Εν τω μεταξύ, υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους, και έγιναν δεκτές από τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ, ο πρόεδρος Ευάγγελος Σεφεριάδης και οι αντιπρόεδροι Τάσος Λέκας και Στέλιος Βαϊλάκης, του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού Εγγυήσεων). Στη θέση του παρέμεινε ο γενικός διευθυντής κ. Δ. Μπουρδάρας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. E. Αργύρη, έχει διαταχθεί έρευνα αν εφαρμόστηκε η υπουργική απόφαση, να κλείσουν τα εκκοκκιστήρια πριν από περίπου δύο εβδομάδες, προκειμένου να ελεγχθεί η ποσότητα βάμβακος. Νέος πρόεδρος διορίστηκε ο κ. Αθανάσιος Σάγος, γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, και αντιπρόεδροι ο κ. Χρήστος Καββαδίας, γεωπόνος και πρώην γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, και ο κ. Χρήστος Γκοτσίδης, κτηνίατρος, στέλεχος επιχειρήσεων.

Το 2004 καταργούνται οι επιδοτήσεις στον καπνό

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Κωνσταντίνου Καλλέργη

Για μόνον τρεις ακόμα περιόδους και μέχρι το 2004 είναι εγγυημένη η ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ενωση των Ελλήνων καπνοπαραγωγών. Στη συνέχεια, το πιθανότερο σήμερα σενάριο θέλει τις επιδοτήσεις να καταργούνται, με τη λήψη ορισμένων μέτρων προσωρινής υποστήριξης των καπνοπαραγωγών.

Οι αποφάσεις αυτές, σημειώνεται, που ελήφθησαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανώτατο τεχνοκρατικό επίπεδο (Γενικοί Διευθυντές), πλην μεγίστης εκπλήξεως θα επικυρωθούν αύριο από την ολομέλεια των Επιτρόπων και θα κατατεθούν προς έγκριση από τις 15 κυβερνήσεις σε προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Στην πράξη, όμως, η μετατροπή της εισηγήσεως αυτής της Επιτροπής σε επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η εφαρμογή της, μπορεί ήδη να θεωρηθεί περίπου δεδομένη. Και τούτο, γιατί, ήδη από την αναγγελία της ως «σκέψης» από τον αρμόδιο για τη δημόσια υγεία Επίτροπο Ντέιβιντ Μπερν, είχε γίνει ευμενώς δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι εντός της Επιτροπής υπήρξαν δύο προτάσεις σχετικά: μία του Μπερν, περί διακοπής των επιδοτήσεων από το ερχόμενο έτος, η άλλη (η οποία ως φαίνεται επικράτησε), του Αυστριακού Επιτρόπου Γεωργίας Φραντς Φίσλερ για διακοπή τους το 2004.

Σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει να σημειωθεί, υπέρ της διατήρησης των επιδοτήσεων τάσσονται ουσιαστικά μόνον η Ελλάδα και η Ιταλία, οι πλέον θιγόμενες χώρες και αυτό σε μεγάλο βαθμό προδικάζει και το αποτέλεσμα στο Συμβούλιο Υπουργών. Αλλωστε, οι πιέσεις από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά προς την κατεύθυνση της διακοπής των επιδοτήσεων είναι από καιρό έντονες, καθώς αυτές αφενός επωμίζονται το κόστος τους, αφετέρου πρωτοστατούν και στη γενικότερη αντικαπνιστική πολιτική της Ενωσης.

Παρά το ότι η Επιτροπή υπόσχεται να προωθήσει και σειρά μέτρων για την υποστήριξη των καπνοπαραγωγών, ώστε αυτοί να αλλάξουν, στο μέτρο του εφικτού, τις καλλιέργειές τους, το πλήγμα δεν θα είναι μικρό: αν μη τι άλλο οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί εισπράττουν από την Ενωση περί τα 120 δισ. δραχμές ετησίως ως ενισχύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή