Επιστολή Χρυσοχοΐδη προς Αλιβιζάτο: Παρουσία εισαγγελέως και χωρίς αστυνομική βία η επιχείρηση

Επιστολή Χρυσοχοΐδη προς Αλιβιζάτο: Παρουσία εισαγγελέως και χωρίς αστυνομική βία η επιχείρηση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ έγινε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και δεν υπήρξαν περιστατικά αστυνομικής βίας, διαβεβαιώνει τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με επιστολή του.

To πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής : 

«Αγαπητέ κύριε Αλιβιζάτο,

Εκτιμώ βαθειά τη δημοκρατική ευαισθησία σας και το ειδικότερο ενδιαφέρον σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε, και σε συνάρτηση με το επιστημονικό κύρος σας, θεώρησα ότι είστε το καταλληλότερο πρόσωπο να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής για την παρακολούθηση των  πορισμάτων του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας, που υπάγεται στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με πειθαρχικά παραπτώματα της αστυνομίας. Η ανταπόκρισή σας στην πρότασή μου, με τιμά.

Την ίδια ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα διακρίνω και στην επιστολή που μου απευθύνατε σήμερα, με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι. Σας διαβεβαιώ ωστόσο κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση εκκένωσης έγινε με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κι ότι δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας. Παραθέτω προς ενημέρωσή σας το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου καθώς και τις δηλώσεις νωρίτερα του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας.

Είναι τέλος αυτονόητο ότι, από τη στιγμή που υπάρχει καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων, η υπόθεση θα παραπεμφθεί προς διερεύνηση τόσο στον Συνήγορο, όσο και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Όπως τονίζεται και στο Δελτίο Τύπου οι αστυνομικοί, ακόμη και αν κινδυνεύουν οι ζωές τους, οφείλουν να κινούνται σε αυστηρά πλαίσια νομιμότητας, χωρίς ίχνος ανεξέλεγκτης ή μη αναγκαίας βίας.

Είμαι σίγουρος πως κατανοείτε απολύτως την σοβαρότητα και κρισιμότητα των γεγονότων. Και το επαναλαμβάνω, είναι απολύτως επαινετό, πως χωρίς κανένα όφελος, αναλαμβάνετε να συμβάλλετε με το κύρος και τις γνώσεις σας, ώστε η δημοκρατία μας τελικά να βρει μέτρο, θεσμική δύναμη και συναινετικές πολιτικές αντιμετώπισης φαινομένων βίας και ανομίας.

Με εκτίμηση.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή