Ψηλά το θερμόμετρο η Αγκυρα

Ψηλά το θερμόμετρο η Αγκυρα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη κατά σειράν ημέρα συνεχίστηκε η ένταση πάνω από το Αιγαίο, καθώς τα μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας πραγματοποίησαν χθες συνολικά 12 υπερπτήσεις στις Οινούσσες στην Παναγιά και στη Ρω. Την ίδια στιγμή η Αγκυρα επιμένει στη ρητορική προώθησης των σχεδίων της στις ζώνες που οριοθέτησε με την κυβέρνηση της Τρίπολης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραμένει ο βασικός πομπός. Από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξακολουθεί την περιοδεία του στον αραβικό κόσμο, με τελευταία στάση σήμερα στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου μετέβη από το Αμπου Ντάμπι όπου βρέθηκε χθες.

Συγκεκριμένα, χθες η τουρκική αεροπορία προχώρησε σε 51 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τρεις εκ των οποίων μετατράπηκαν σε επικίνδυνες εικονικές αερομαχίες με ελληνικά F-16. Ενα ζεύγος από αυτά πέταξε συνολικά 11 φορές πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά. Καταγράφηκε και μία υπερπτήση της Ρω. Σε δύο από τις παραβιάσεις τους, τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από κατοικημένη περιοχή στις Οινούσσες σε ύψος μόλις 150 μέτρων (500 πόδια), μάλιστα κατά την ίδια χρονική στιγμή που ο αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς επισκεπτόταν μονάδες του νησιού. Εκτιμάται ότι η μεταφορά της έντασης στο Κεντρικό Αιγαίο αποτελεί υπενθύμιση πως οι τουρκικές διεκδικήσεις δεν περιορίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και το Καστελλόριζο, αλλά παραμένουν εν ισχύι και στο Κεντρικό Αιγαίο (θεωρία των αποκαλούμενων «γκρίζων ζωνών»).

Στο επίπεδο της ρητορικής, ο κ. Ερντογάν προανήγγειλε χθες την «επιτάχυνση» όλων όσα προβλέπονται από τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης, μιλώντας σε εκδήλωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι περί στρατιωτικών επιχειρήσεων «πέρα από τα σύνορα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε συγκεκριμένα πως «θα επιταχύνουμε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τους έχουμε πει ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν το χρειαστούν. Είτε πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία για την ασφάλεια είτε για τα βήματα που έχουν ληφθεί σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά μας στη θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι». Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αποστολή UAV στα Κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε διαδικασία να αυξήσουμε τον αριθμό τους αν αυτό κριθεί απαραίτητο». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Ερντογάν συνδυάζονται και με πληροφορίες στον ελεγχόμενο από το προεδρικό παλάτι τουρκικό Τύπο (Γενί Σαφάκ), σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα σχεδιάζει επέκταση της αεροπορικής βάσης στα Κατεχόμενα, προκειμένου να σταθμεύουν στο νησί και μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Δηλώσεις Δένδια

«Η Τουρκία έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό να εκτοξεύει απειλές», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας από το Αμπου Ντάμπι όπου βρέθηκε χθες, προκειμένου να έχει διμερείς επαφές με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Αμπντουλάχ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν. Ο κ. Δένδιας, ο οποίος σήμερα θα έχει επαφές στο Αμμάν, δήλωσε ακόμη ότι «στην πραγματικότητα, ο μόνος ο οποίος απειλεί είναι ο εαυτός της, διότι με τις απειλές και τις συμπεριφορές αποδεικνύει στη διεθνή κοινότητα αυτό που εμείς θα θέλαμε να μην ισχύει. Δηλαδή η Τουρκία να είναι ο ταραξίας της περιοχής. Κάνει σημαντικό λάθος η Τουρκία αν νομίζει ότι με αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να φέρει επωφελή γι’ αυτήν αποτελέσματα. Νομίζω ότι έχει ακολουθήσει έναν δρόμο ο οποίος δεν οδηγεί σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα».

Ως προς το περιεχόμενο των επαφών του στο Αμπου Ντάμπι, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι τα ΗΑΕ «συμμερίζονται τις ανησυχίες μας. Τα ΗΑΕ είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή όχι μόνο του Κόλπου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας, όσο και στο πλαίσιο του αραβικού κόσμου. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή