Το θέμα της ΔΕΚΑ στη Βουλή

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάθεση αίτησης σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της ΔΕΚΑ και τις προεκλογικές παρεμβάσεις στο XAA προχώρησε χθες η Νέα Δημοκρατία, ύστερα από μια περίοδο έντονης περίσκεψης που σχετιζόταν κυρίως με τη χρονική συγκυρία και τις εξελίξεις στην οικονομία. H κατάθεση της πρότασης προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «σκανδαλολογία». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι από τις λίγες φορές που ο κ. K. Σημίτης άμεσα σχολιάζει προσωπικά ενέργειες της Νέας Δημοκρατίας και η αντίδρασή του εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα με στόχο να πολώσει έτι περαιτέρω το κλίμα, αλλά και να περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τη Ρηγίλλης για υπονόμευση της πορείας του Χρηματιστηρίου.

Στις σχετικές αιτιάσεις φρόντισε να απαντήσει εκ των προτέρων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Πρ. Παυλόπουλος. Σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την κατάθεση της πρότασης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «όποιοι προσπαθήσουν να συνδέσουν τη στάση της Ν.Δ. με το Χρηματιστήριο και την πορεία του, είναι εκείνοι που στο παρελθόν επιδίωξαν να χειραγωγήσουν προς ίδιον πολιτικό όφελος το XAA». Αντιθέτως, υποστήριξε ότι «με την κατάθεση της πρότασης για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η Ν.Δ. εκπληρώνει στοιχειώδες χρέος σεβασμού προς την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι «εάν η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ανταποκριθούν στο αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ομολογούν ευθέως τις τεράστιες ευθύνες τους για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου».

«Κίνηση αντιπερισπασμού»

Ο κ. Σημίτης, κατά τη δευτερολογία του στη σύνοδο της K.O. του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Ν.Δ. «κίνηση αντιπερισπασμού» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι πριν καταθέσει την πρόταση δεν εξέτασε ούτε τις επιπτώσεις της γενικότερα στην οικονομία ούτε στην πορεία του XAA. Υποστήριξε επίσης ότι αποδεικνύεται πως «κύριο χαρακτηριστικό στην τακτική της Ν.Δ. είναι η πολιτική σκοπιμότητα».

Η πρόταση, υπογραφόμενη από το σύνολο της Κ.Ο. της Ν.Δ. αναφέρει ότι στοιχειώδης σεβασμός εκ μέρους της Βουλής επιβάλλει την άμεση έρευνα επί του θέματος που εκτίθεται στη δικογραφία που διαβιβάσθηκε στη Βουλή. Οπως σημειώνεται, από τα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει ότι σε διάστημα 20 ημερών πριν από τις εκλογές, η ΔΕΚΑ Α.Ε. προέβη σε αγορές μετοχών αξίας 246 δισ. δραχμών των εταιριών ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΛ.ΠΕ. και Εμπορικής Τράπεζας οι οποίες συμμετείχαν στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη τιμών του ΧΑΑ με πολύ υψηλό ποσοστό 35,96% χειραγωγώντας με τον τρόπο αυτόν προς τα άνω τις τιμές. Μάλιστα το τελευταίο τετραήμερο προ των εκλογών, οι αγορές μετοχών των τεσσάρων συγκεκριμένων εταιρειών έφθασαν τα 147 δισ., ενώ μετά τις εκλογές δεν συνεχίσθηκαν οι αγορές.

Ο εισαγγελικός λειτουργός καταλήγει στο έγγραφό του ότι προκύπτουν στοιχεία που σχετίζονται με μέλος της κυβερνήσεως και υφυπουργούς για τα ποινικά αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου με τη συμμετοχή της ΔΕΚΑ και του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πέραν αυτών, συνεχίζει η πρόταση, τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία αποδεικνύουν κατά την εκτίμηση του εισαγγελέως «περίπτωση τελέσεως χρηματιστηριακής απάτης μέσω της χειραγώγησης των τιμών συγκεκριμένων μετοχών για τη δημιουργία πλασματικής διόγκωσης της χρηματιστηριακής αγοράς, ικανής να οδηγήσει σε μακροχρόνια ζημιά των συναλλασσομένων που βασίστηκαν σε απατηλές τιμές για τις συναλλαγές τους».

Η πρόταση της Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της εις βάθος έρευνας και για το λόγο αυτόν ζητείται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής «προκειμένου να διακριβωθεί κατά πόσον υπάρχουν λόγοι κινήσεως του μηχανισμού των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών. Παραλλήλως, προτείνεται η Εξεταστική να έχει τη δυνατότητα πλήρους έρευνας του όλου συστήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και του ΧΑΑ, προκειμένου να καταλήξει σε προτάσεις καλύψεως των θεσμικών κενών «που επέτρεψαν να εκδηλωθεί το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με τις τραγικές για την οικονομία, αλλά και το κοινωνικό σύνολο, επιπτώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή