Ερντογάν κατά Μόσχας για Λιβύη

Ερντογάν κατά Μόσχας για Λιβύη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όρια της ταύτισης συμφερόντων Αγκυρας και Μόσχας αναδεικνύει η χθεσινή «έκρηξη» του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της ρωσικών συμφερόντων, ομάδας μισθοφόρων Wagner η οποία μάχεται στο πλευρό των δυνάμεων του στρατηγού Καλίφα Χαφτάρ κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης. Η εμφανής διαφωνία Μόσχας – Αγκυρας για το μέλλον της Λιβύης θα τεθεί στη συνάντηση που αναμένεται να γίνει στην Τουρκία ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, οι δύο απόψεις έχουν αρχίσει και γίνονται εμφανείς.

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χαφτάρ στη Λιβύη», είπε (NTV) ο κ. Ερντογάν, ο οποίος και πρόσθεσε ότι «αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Από την πλευρά της Μόσχας εκπέμπεται σκεπτικισμός. Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδιδε χθες τη «μεγάλη ανησυχία» πηγών του ρωσικού ΥΠΕΞ για την πιθανότητα αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν σκεπτικισμό για το στρατιωτικό σύμφωνο μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, επισημαίνοντας πως αυτό «εγείρει πολλά ερωτήματα». Η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ της Τρίπολης ζήτησε την ενεργοποίηση του στρατιωτικού μνημονίου με την Αγκυρα, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει επικριθεί και από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, συναντά επικρίσεις για το συγκεκριμένο σκέλος της συμφωνίας και από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι δυσκολίες της κυβέρνησης του κ. Αλ Σαράζ αντικατοπτρίζονται και στο γεγονός ότι η κυβέρνησή του ζήτησε με επιστολή προς τους ηγέτες ΗΠΑ, Βρετανίας, Ιταλίας, Αλγερίας και Τουρκίας «να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του κ. Σαράζ, η βοήθεια ζητείται προκειμένου να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης».

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έστειλε χθες σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ημερίδα πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι τα μνημόνια Αγκυρας – Τρίπολης, αποτελούν ακριβώς απόπειρες παραβίασης ή σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι διαχρονικά η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην οικοδόμηση σχέσης βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου με την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, ακόμα, στην προτεραιότητα της κυβέρνησης να οικοδομήσει ένα πλέγμα συμμαχιών και αλληλοκατανόησης με χώρες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες. Επί τούτου, έκανε λόγο κυρίως για την πρόσφατη περιοδεία του στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία, ενώ προανήγγειλε επίσκεψή του και στο Μαρόκο, κατά πάσα πιθανότητα μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ, όπου θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (6-8 Ιανουαρίου), ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή