Λίστα προτεραιοτήτων από υπουργούς

Λίστα προτεραιοτήτων από υπουργούς

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διατήρηση του αισθήματος βεβαιότητας για τη σταθερότητα της οικονομίας, παράλληλα με τη δημιουργία των απαραίτητων εκείνων προϋποθέσεων που θα δημιουργούν στην κοινή γνώμη «την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος», έθεσε ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο τον προϋπολογισμό.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση στους πολίτες», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι μετά τα μέτρα για μείωση της φορολογίας και ενίσχυση της απασχόλησης, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τα «περιθώρια δράσης της κυβέρνησης έχουν μειωθεί» και πρέπει να δοθεί έμφαση στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Τέλος, με αφορμή ορισμένες «πρόωρες» ανακοινώσεις υπουργών, ο κ. Σημίτης σημείωσε σε αυστηρό τόνο ότι «για επικοινωνιακά θέματα θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τον ίδιο».

Ο κ. Παπαντωνίου

Από τους υπουργούς που έλαβαν τον λόγο, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου, που ανέφερε ότι εάν δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συγχωνεύσεις συγκεκριμένων επιχειρήσεων, δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται, διότι κάποιοι ενδεχομένως τις εκμεταλλεύονται προκειμένου «να κάνουν παιχνίδια» στο Χρηματιστήριο. O κ. Παπαντωνίου διαφοροποιήθηκε επίσης από τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκη, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις θα είναι μια συνεχής διαδικασία, σημειώνοντας πως ο κύκλος τους ολοκληρώνεται με το πρόγραμμα το οποίο είχε εκπονήσει ο ίδιος. O κ. Χριστοδουλάκης απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να υπογραμμίσει ότι από τον προϋπολογισμό αναδεικνύεται το γεγονός ότι η παιδεία, η υγεία και η απασχόληση αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ο νέος προϋπολογισμός κινείται σε θετική κατεύθυνση και συνιστά αναπροσαρμογή της ασκούμενης πολιτικής τα τελευταία χρόνια. H κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα θα πρέπει να γίνουν γνωστά στην κοινή γνώμη και να μην περιοριστεί το ΠΑΣΟΚ στη μάχη του προΰπολογισμού στη Βουλή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλος μετέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις θετικές κρίσεις για την πορεία της οικονομίας που άκουσε από οικονομικούς παράγοντες του Λονδίνου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. Επίσης, ο κ. Τσοχατζόπουλος ζήτησε διάλογο «με τους φορείς και την κοινωνία» πριν από τη λήψη των αποφάσεων της κυβέρνησης. O υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων απαιτείται «προσοχή και ενότητα της κυβερνητικής δράσης και επικοινωνίας, γιατί είναι σαφές ότι δεν έχουμε την αποκλειστικότητα της ευθύνης του εγχειρήματος».

Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής προανήγγειλε τη μείωση του σπατόσημου, ενώ πρότεινε να εξαγγελθούν από τώρα οι μειώσεις φορολογίας την επόμενη τριετία ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική της οικονομίας.

Παράλληλα, ο κ. Βερελής ζήτησε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εταιρειών που θα εισάγονται εφεξής στο Χρηματιστήριο.

Από τους λοιπούς υπουργούς, ο υπουργός Εργασίας κ. Δ. Ρέππας ζήτησε «πολιτικές που μπορεί να ακούσει η κοινωνία»? ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι για την περαιτέρω προώθηση της μεταρρύθμισης στην υγεία απαιτούνται πρόσθετοι πόροι? ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις προχθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσης για την αγροτική πολιτική, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. T. Γιαννίτσης χαρακτήρισε θετική τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή