Προσωρινή αναστολή έκδοσης για τον «Mr Bitcoin»

Προσωρινή αναστολή έκδοσης για τον «Mr Bitcoin»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο επεισόδιο προστέθηκε στο σίριαλ της έκδοσης του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως «Mr Bitcoin». Σύμφωνα με δήλωση της δικηγόρου του κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου η έκδοσή του στη Γαλλία, την οποία αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ανεστάλη χθες προσωρινά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με διαταγή της προέδρου του Δ΄ Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης προέβλεπε την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ αρχικά στη Γαλλία, με δεύτερο προορισμό τις ΗΠΑ και τρίτο τη Ρωσία, χώρες που επίσης είχαν ζητήσει να εκδοθεί ο 40χρονος Ρώσος.

Η απόφαση μάλιστα είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, που εκφράστηκε από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το τεκμηριωμένο αίτημα της γενικής εισαγγελίας της Ρωσίας για την ως προτεραιότητα έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη χώρα της υπηκοότητάς του αγνοήθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα που ανήρτησε η πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε προαναγγείλει ότι θα κινηθεί νομικά για να αποτρέψει την έκδοση του Βίνικ στη Γαλλία. Στη χθεσινή δήλωσή της αναφέρει ότι η απόφαση του ΣτΕ περί προσωρινής αναστολής «αναγνωρίζει τον κίνδυνο που διατρέχει ο Αλεξάντερ στην περίπτωση έκδοσής του» και προσθέτει ότι ο 40χρονος «βρίσκεται ήδη στην τέταρτη ημέρα της νέας απεργίας πείνας που ξεκίνησε στις 20/12/2019 και η υγεία του παρουσιάζει επιδείνωση».

Ο Βίνικ είχε συλληφθεί στις 25 Ιουλίου σε τουριστικό θέρετρο της Χαλκιδικής. Εκκρεμούσε εις βάρος του διεθνές ένταλμα των αμερικανικών αρχών με την κατηγορία του «ξεπλύματος» τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω κρυπτονομισμάτων. Αντιδρώντας στο αίτημα των ΗΠΑ, η Ρωσία ζήτησε επίσης την έκδοση του υπηκόου της, υποστηρίζοντας ότι εμπλέκεται σε απάτη αγοραπωλησίας εμπορευμάτων ύψους περίπου 10.000 ευρώ. Στη συνέχεια η Μόσχα υπέβαλε και δεύτερο αίτημα για την κατηγορία, αυτή τη φορά, για «ξέπλυμα» χρήματος από επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap. Ακολούθως στην υπόθεση ενεπλάκη και η Γαλλία, εκδίδοντας εις βάρος του Βίνικ ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης με αφορμή την υπόθεση της διασποράς του ransomware Locky, ενός από τα πιο κακόβουλα λογισμικά σε περιστατικά ψηφιακής ομηρίας.

Ο ίδιος ο «Mr Bitcoin» αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση και δηλώνει αθώος για ό,τι του προσάπτει κάθε χώρα. Συναινεί ωστόσο να εκδοθεί στην πατρίδα του όπου ζουν τα παιδιά και η βαριά άρρωστη σύζυγός του, καθώς θεωρεί ότι μόνο εκεί θα έχει δίκαιη δίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή