H Ρηγίλλης καλείται να επιλέξει μεταξύ θεάματος και πολιτικής

H Ρηγίλλης καλείται να επιλέξει μεταξύ θεάματος και πολιτικής

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ανατολή του νέου έτους αναμένεται να ενταθούν -και να τελειώσουν σε σύντομο διάστημα- οι κομματικές διεργασίες για την επιλογή του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων τον οποίο θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία.

Μέχρι εκείνη την περίοδο, θα έχουν πραγματοποιηθεί οι σύνοδοι της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η Εκλογική Επιτροπή θα προτείνει στον πρόεδρο, Κώστα Καραμανλή, τον υποψήφιο δήμαρχο της πρωτευούσης.

Οσο κι αν τα τελευταία 15 χρόνια η επιλογή ήταν σχετικά εύκολη και στην πράξη επιτυχημένη, αφού κερδήθηκαν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις: Το 1986 με τον Μιλτιάδη Εβερτ, το 1990 με τον Αντώνη Τρίτση, το 1994 και το 1998 με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Θα περίμενε, ασφαλώς, ο απλός ψηφοφόρος της Ν.Δ. αυτήν τη φορά η επιλογή να είναι το ίδιο εύκολη, αφού ο Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είναι ήδη πρόεδρος του δικού του κόμματος και δεν διεκδικεί τον δήμο, μια εξ ίσου εύκολη επιλογή υποψηφίου και μάλιστα από νωρίς, ώστε να υπάρξει ελεύθερο πεδίο για την κατάρτιση ενός δυνατού ψηφοδελτίου και τη συνέχιση της ευδόκιμης παρουσίας της παρατάξεως στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, κυρίως εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Διλήμματα

Κατ’ αρχάς, έχει τεθεί το δίλημμα: Κομματικό στέλεχος ή πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής; Κανονικά δεν έπρεπε να υπάρξει δίλημμα, αφού η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές τόσο με κομματικά στελέχη (M. Εβερτ, Δημ. Αβραμόπουλος) όσο και με πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής (Αντ. Τρίτσης). Ορισμένα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι ο όρος «τοπικές κοινωνίες», που μέχρι πρότινος ήταν καθαρά πολιτικό εύρημα, έχει αρχίσει να αποκτά σάρκα και οστά. Στα στοιχεία αυτά, κύριο χαρακτήρα προσλαμβάνει το δικαίωμα ψήφου των ετεροδημοτών στον τόπο κατοικίας, κάτι που αφ’ ενός δεν ανιχνεύεται εύκολα στις δημοσκοπήσεις και αφ’ ετέρου αναμένεται να αλλοιώσει την πρόθεση ψήφου του εκλογικού σώματος. Το δίλημμα, συνεπώς, υπάρχει, έστω σε υποφώσκουσα μορφή.

«Αν ήταν τα πράγματα τόσο εύκολα όσο νομίζουν μερικοί, η ηγεσία του κόμματος θα είχε ήδη αποφασίσει και ο υποψήφιος δήμαρχος που θα στηρίζαμε θα είχε αρχίσει επαφές για την κατάρτιση του συνδυασμού. Δεν είναι, όμως, τόσο απλό το θέμα», τονίζει ηγετικό στέλεχος του κόμματος, που πιστεύει ότι «παρά το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις δεν λένε πάντα την αλήθεια, αυτή τη φορά θα πρέπει να τις μελετήσουμε πολύ πιο προσεκτικά», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Οι δημοσκοπήσεις

Τι λένε, όμως, οι δημοσκοπήσεις; Χωρίς αμφιβολία -απ’ όσα έχουν διαρρεύσει από το αρχηγείο της Ν.Δ.- η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε όσες δημοσκοπήσεις αναφέρθηκε το όνομά της, κρίνεται από τους πολίτες των Αθηνών ως η καλύτερη επιλογή. Κατά πληροφορίες, σε δημοσκοπήσεις στις οποίες δεν μετέχει η κ. Μπακογιάννη, προηγείται ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Χατζηνικολάου, για τον οποίο, όμως, εγείρονται ενστάσεις από κομματικά στελέχη. Είναι δε γνωστό ότι βλέψεις για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων έχουν οι κ. B. Πολύδωρας και Γ. Βουλγαράκης, ενώ έχουν εμφανισθεί βουλευτές της Ν.Δ. προτείνοντες ως υποψήφιο τον κ. Στέφανο Μάνο. Παραλλήλως, η πιθανότητα υποδείξεως του κ. Χατζηνικολάου για τη δημαρχία έχει ανοίξει «μέτωπο» με τον συνάδελφό του κ. Γ. Κύρτσο, ο οποίος, από τις στήλες του «Ελεύθερου Τύπου» απειλεί ότι «σε περίπτωση υποψηφιότητος Χατζηνικολάου θα είναι υποψήφιος και ο ίδιος»! H πρωτοφανής αυτή εμπλοκή έχει προκαλέσει παρενέργειες, τόσο στους κόλπους της Ν.Δ. όσο και της δημοσιογραφικής οικογένειας, με συνέπειες οι οποίες είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Χθες, πάντως, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Γ. Σουφλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «ο κ. Χατζηνικολάου βρίσκεται κοντά στη Ν.Δ., ο ίδιος ήταν στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και ο πατέρας του βουλευτής και υπουργός».

Βεβαίως, ειδικό κεφάλαιο θα αποτελέσουν για το ΠΑΣΟΚ οι τρεις μεγάλοι δήμοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τους οποίους οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα καταλάβουν οι υποψήφιοι της Ρηγίλλης. Επί του παρόντος, ο προσανατολισμός της Χαριλάου Τρικούπη είναι η μάχη των μεγάλων δήμων να δοθεί με υποψηφίους που θα είναι μεν πολιτικά πρόσωπα, αλλά ενδεχομένως δεν θα προέρχονται από τον στενό κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να είναι σε θέση να επιτύχουν ευρύτερες συσπειρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή