Μερική εκτόνωση στο Αγροτικό

Μερική εκτόνωση στο Αγροτικό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη «θετική» πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καπνοκαλλιέργεια, που εξασφαλίζει τη συνέχιση των επιδοτήσεων έως το 2004, εκτονώθηκε η ένταση των τελευταίων ημερών στους κόλπους των παραγωγών του κλάδου, παρέχοντας και μια ανάσα προσωρινής ανακούφισης και στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Αλλά για την κυβέρνηση παραμένει ανοικτό το μεγάλο «αγκάθι» των βαμβακοκαλλιεργητών. Οι τελευταίοι υπήρξαν σαφείς προς το υπουργείο Γεωργίας. Αναμένουν την ανακοίνωση της εκτίμησης της παραγωγής για να αποφασίσουν τις κινήσεις τους. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, το υπουργείο Γεωργίας πρότεινε για την… επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ανάμεσα στα άλλα, οι βαμβακοκαλλιεργητές να συναλλάσσονται με ατομική κάρτα παραγωγού. Κάλεσε μάλιστα χθες τις συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για να τις ενημερώσει. Από τη σύσκεψη αποχώρησε η ΣΥΔΑΣΕ, συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκειται στη Ν.Δ. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Γ. Πίττα, «θα πρέπει πρώτα να λυθούν τα φετινά προβλήματα και μετά να συζητήσουμε οποιεσδήποτε προτάσεις».

Τεχνολογία

Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου Γεωργίας, εκτός από την καθιέρωση του συστήματος της κάρτας, θα αξιοποιηθεί και η σύγχρονη τεχνολογία για να ελέγχεται η παραγωγή. Επίσης, το υπουργείο προτείνει την υποχρεωτική αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιέργειας από χρονιά σε χρονιά) για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες σε ποσοστό 5% για έκταση μέχρι 100 στρέμματα, σε ποσοστό 10% για έκταση από 100-150 στρέμματα και σε ποσοστό 15% για καλλιεργητές άνω των 150 στρεμμάτων, με κάλυψη του εισοδήματος από παράλληλα μέτρα. Για όσους δεν δηλώνουν αποκλειστικά αγρότες, προτείνεται η υποχρεωτική αμειψισπορά σε ποσοστό μέχρι 10% με διαφοροποίηση της φορολογικής πολιτικής. Παράλληλα, προτείνεται η λειτουργία πιλοτικών προγραμμάτων ανά περιοχή, ενώ το υπουργείο Γεωργίας αναλαμβάνει την πλήρη ενημέρωση των αγροτών ιδρύοντας περιφερειακά γραφεία στήριξης του προϊόντος.

Μεγάλη παραγωγή

Πάντως, όλα αυτά έπονται, εφόσον πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα στην περίπτωση που η μεγάλη παραγωγή φέρει τιμές χαμηλότερες από τις περσινές. Οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας παρατάξει τα τρακτέρ τους στο πλάι των δρόμων χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των άλλων οχημάτων. Οι εκπρόσωποί τους δηλώνουν ότι θα καθορίσουν τη στάση τους ανάλογα με τις εξελίξεις γύρω από την τιμή του βαμβακιού. Οι συνάδελφοί τους καπνοπαραγωγοί φαίνεται πως κέρδισαν αναβολή των προβλημάτων τους με την πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή. Αν και το υπάρχον καθεστώς ενισχύσεων παρατείνεται έως το 2004, όπως αναφέρεται ρητά στην πρόταση, τίθεται το πλαίσιο για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό. Μάλιστα, προβλέπεται μείωση της πριμοδότησης κατά 10% στα τσεμπέλια και τα μαύρα και μικρή μείωση της εθνικής ποσόστωσης. Προβλέπεται σταδιακή κάθε χρόνο αύξηση στη συμπληρωματική παρακράτηση των επιδοτήσεων, με σκοπό τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την αντικαπνιστική εκστρατεία αλλά και για την αλλαγή των καλλιεργειών, έτσι ώστε να υπάρξει ικανή μεταβατική περίοδος. Μικρή, λοιπόν, αναβολή των προβλημάτων που μπορεί προς το παρόν να καθησύχασε τους αγρότες. Ωστόσο, θα επανέλθουν δριμύτεροι αν δεν υπάρξει εναλλακτική πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή