Οι Δημοτικές αγχώνουν ήδη τους «μονομάχους»

Οι Δημοτικές αγχώνουν ήδη τους «μονομάχους»

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς δημοτικών εκλογών κινείται ήδη το ΠΑΣΟΚ, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει πλήρως αντιληπτό ότι ενδεχόμενη «καθαρή νίκη» της Ν.Δ. στην αναμέτρηση του προσεχούς Οκτωβρίου μπορεί, σε συνδυασμό με το σταθερό προβάδισμα που διατηρεί η τελευταία στις δημοσκοπήσεις, να δημιουργήσει ένα μη αναστρέψιμο ρεύμα εξουσίας για τον κ. K. Καραμανλή εν όψει των βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα ακολουθήσουν.

Οι ελπίδες του ΠΑΣΟΚ για ανάκαμψη στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου υπέστη δεινή ήττα στις εκλογές του 1998 επαφύονται σε δύο κυρίως όπλα. Πρώτον, στην έντονη πολιτικοποίηση της αναμέτρησης, που μπορεί να επιτευχθεί χάρις στο γεγονός ότι τη διεξαγωγή της έχουν αναλάβει τρία ιδιαιτέρως έμπειρα στελέχη: ο γραμματέας του κόμματος κ. K. Λαλιώτης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης και το μέλος του Ε.Γ. κ. M. Νεονάκης, οι οποίοι εκτός των άλλων έχουν πλήρη γνώση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Και δεύτερον, στον εκλογικό νόμο, το άνοιγμα της συζήτησης για την αλλαγή επί το αναλογικότερον του οποίου εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό για την επίτευξη μιας σειράς συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο με τον ΣΥΝ.

Οι αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική αυτοδιοίκηση θα ληφθούν σε ειδική σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής τον προσεχή Ιανουάριο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τις έως τώρα διαβουλεύσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί στις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε δύο επίπεδα.

Στις νομαρχίες και σε 70 περίπου δήμους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι πρωτεύουσες των νομών και ορισμένοι ακόμη με πληθυσμό άνω των 60 χιλιάδων κατοίκων θα επιδιώξει την έντονη πολιτικοποίηση της αναμέτρησης και θα δώσει «χρίσματα» στους υποψηφίους που θα στηρίξει.

Στρατηγική

Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι με τη στρατηγική αυτή να ανατρέψει τους εις βάρος του συσχετισμούς, κυρίως στο επίπεδο των νομαρχιών που αποτελούν «καθρέφτη» της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο και ήταν ιδιαίτερα αρνητικοί για το ΠΑΣΟΚ το 1998. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε επικρατήσει σε μόλις 14 νομαρχίες, ενώ η Ν.Δ. σε 22.

Προκειμένου να επιτύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, η Χαριλάου Τρικούπη θα στρέψει την προσοχή της, πέραν των νομαρχιών που ήδη ελέγχει, σε περιοχές στις οποίες οι υποψήφιοί της το 1998 ηττήθηκαν με μικρή διαφορά, όπως η Αρκαδία, η Σάμος, η Αιτωλοακαρνανία, η Δράμα, η Φλώρινα, η Φθιώτιδα και τα Δωδεκάνησα.

Βεβαίως, ειδικό κεφάλαιο θα αποτελέσουν για το ΠΑΣΟΚ οι τρεις μεγάλοι δήμοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τους οποίους οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα καταλάβουν οι υποψήφιοι της Ρηγίλλης. Επί του παρόντος, ο προσανατολισμός της Χαριλάου Τρικούπη είναι η μάχη των μεγάλων δήμων να δοθεί με υποψηφίους που θα είναι μεν πολιτικά πρόσωπα, αλλά ενδεχομένως δεν θα προέρχονται από τον στενό κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να είναι σε θέση να επιτύχουν ευρύτερες συσπειρώσεις.

Οι «Καποδιστριακοί»

Εντελώς διαφορετική θα είναι όμως η προσέγγιση της Χαριλάου Τρικούπη στους λεγόμενους «Καποδιστριακούς» δήμους κάτω των 70 χιλιάδων κατοίκων που είναι περίπου 900. Τυχόν ευρεία επικράτηση της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο επίπεδο θα επιτρέψει στη Ρηγίλλης να αποκτήσει σημαντικές προσβάσεις στον διοικητικό μηχανισμό της χώρας, εξέλιξη η οποία ίσως επηρεάσει καταλυτικά την έκβαση των προσεχών εκλογών.

Προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει τους μισούς περίπου από τους «Καποδιστριακούς» δήμους, που είχε κερδίσει είτε μόνο του ή σε 100 περίπου περιπτώσεις από κοινού με τον ΣΥΝ, η Χαριλάου Τρικούπη προσανατολίζεται να αποφύγει να δώσει επίσημα «χρίσματα» στους υποψηφίους της.

Στη Χαρ. Τρικούπη έκαναν την πρώτη καταγραφή…

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες υπό τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη και με τη συμμετοχή των κ. Σκανδαλίδη, Νεονάκη, Κατσικαρέλη και Σαλαγιάννη η επιτροπή που θα αναλάβει την προετοιμασία του κυβερνώντος κόμματος για την αναμέτρηση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Κατά τη σύσκεψη, ο κ. Νεονάκης παρουσίασε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί ανά νομαρχία και δήμο αναφορικά με τους ενδιαφερόμενους να είναι υποψήφιοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Οπως συμφωνήθηκε, σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, θα διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση ανά νομό, προκειμένου στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ένας μόνον ισχυρός υποψήφιος να του δίνεται το «πράσινο φως», ώστε να προχωρήσει. Οπου οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι, θα καταβάλλεται προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι λεγόμενοι «αντάρτες» που στην παρούσα φάση φαίνεται να κινούνται στα επίπεδα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 1998.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή