Ποδαρικό με νέο εκλογικό νόμο

Ποδαρικό με νέο εκλογικό νόμο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στην εθνική αντιπροσωπεία ο νέος εκλογικός νόμος, όπως αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο που έχει και τη βασική ευθύνη για τη συγκρότηση του εκλογικού νόμου, ο οποίος αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήδη από την προεκλογική περίοδο. Κομβικό είναι το ερώτημα αν ο νέος νόμος καταφέρει να συγκεντρώσει τη στήριξη 200 βουλευτών και ως εκ τούτου ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, «ακυρώνοντας» την απλή αναλογική. Το σενάριο αυτό τούτη την ώρα δεν φαίνεται καθόλου πιθανό, όπως φάνηκε και από όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως η πρόταση που έχει κατά νου συγκλίνει σε πολλά σημεία με εκείνη του ΚΙΝΑΛ, «φωτογραφίζοντας» μια συναίνεση με το μικρότερο κόμμα της Κεντροαριστεράς.

Η φράση πάντως του κ. Μητσοτάκη ότι ο νέος νόμος μπορεί να ψηφιστεί και μόνον από τους 158 βουλευτές της Ν.Δ. δείχνει πως δεν πρόκειται να ακολουθηθεί η ίδια φιλοσοφία με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου έγιναν πολλοί συμβιβασμοί. Με δυο λόγια, η παραδοχή από το Μαξίμου πως δύσκολα θα βρεθούν οι 200 βουλευτές –ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε έχει δεσμευτεί πως θα δώσει αγώνα για τη διατήρηση της απλής αναλογικής– «λύνει τα χέρια» της κυβέρνησης που μπορεί να προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

Μεταξύ άλλων, το βέβαιο είναι πως θα υπάρξει ένα «κλιμακωτό μπόνους» –το έχει προτείνει και το Κίνημα Αλλαγής– που θα ξεκινάει από το 25% και, όσο αυξάνεται το ποσοστό, τόσο θα αυξάνονται και οι έδρες. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει χαρακτηριστικά την άποψη πως δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα που πλησιάζει το 40% να μην μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο αριθμός των εδρών που θα παίρνει ένα κόμμα στο «πιο πάνω ταβάνι του» είναι υπό διαπραγμάτευση και παίζουν από 35 έως 50, ενώ η γενική κατεύθυνση είναι ένα κόμμα να μπορεί να βγάζει αυτοδυναμία με ποσοστό που θα κυμαίνεται γύρω στο 37%. Την ίδια ώρα υπενθυμίζεται πως έχει ήδη γίνει πράξη η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας στους 15 με το σχέδιο νόμου για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με τους 3 να είναι Ελληνες της διασποράς.

Ολα τα παραπάνω θα δρομολογηθούν μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από την Ουάσιγκτον, με τους δύο υπουργούς, Τ. Θεοδωρικάκο και Γ. Γεραπετρίτη, να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα.

Το βέβαιο είναι πως αν επιβεβαιωθεί στην πράξη η μη εξεύρεση ευρείας πλειοψηφίας των 200, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα και ως εκ τούτου το πιθανότερο είναι πως θα είναι διπλές. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, παρά τη σχετική παραφιλολογία, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως ο στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας. Χθες, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παιδιά από την ένωση «Μαζί για το Παιδί» που του έψαλαν τα κάλαντα και του δώρισαν μια μπλούζα με το σήμα τού «Μαζί για το Παιδί». Ακολούθησε ο οργανισμός «Θεόφιλος», μη κυβερνητικός φορέας στην Ελλάδα που υποστηρίζει πολύτεκνους και υπερπολύτεκνους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή