Εκόνομιστ: Πρόωρες εκλογές το 2003 με νικητή τη Ν.Δ.

Εκόνομιστ: Πρόωρες εκλογές το 2003 με νικητή τη Ν.Δ.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2003 και πιθανή νίκη της Νέας Δημοκρατίας «βλέπει» το περιοδικό «Εκόνομιστ», το οποίο διατυπώνει ταυτοχρόνως θετικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Στην πολυσέλιδη έκθεση (80 σελίδες) για την Ελλάδα της έγκυρης Βρετανικής Επιθεώρησης, αναπτύσσονται εκτενώς τα οικονομικά και πολιτικά μεγέθη και οι προβλέψεις της ερευνητικής ομάδας του περιοδικού για την περίοδο 2002 – 2006.

Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο, όπως θεωρούν, ο κ. Σημίτης κέρδισε την εξουσιοδότηση για την οικονομική πολιτική των μεταρρυθμίσεων, μετά μια περίοδο αβεβαιότητας η οποία χαρακτηριζόταν από αναποτελεσματικότητα εξ αιτίας της έντονης εσωκομματικής αντιπολίτευσης». Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «παρ’ όλα αυτά, η αποστολή του κ. Σημίτη παραμένει δύσκολη. Με δεδομένο, λέει η έκθεση, ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην εξουσία για 20 χρόνια με εξαίρεση την περίοδο ’90 – ’93, η Ομάδα Ερευνών του «Εκόνομιστ» πιστεύει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι Ελληνες θα ψηφίσουν για αλλαγή υποστηρίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2004 αλλά είναι πιθανόν να γίνουν νωρίτερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

Σημαντική κίνηση

Το περιοδικό θεωρεί ως την πιο σημαντική κίνηση του πρωθυπουργού την προαγωγή του Νίκου Χριστοδουλάκη στη θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. «O διορισμός του, υπογραμμίζεται στην έκθεση, σηματοδοτεί μια πολιτική ταχύτερης φιλελευθεροποίησης της αγοράς και μια πιο αποφασιστική προσπάθεια να ιδιωτικοποιήσει μεγάλα πλειοψηφικά πακέτα κρατικών επιχειρήσεων.

Ο προκάτοχός του Γ. Παπαντωνίου έγινε -σημειώνεται- υπουργός Αμυνας και αναμένεται να προχωρήσει σε περικοπές των αμυντικών δαπανών». Οι συντάκτες κάνουν επίσης λόγο για μείωση της επιρρροής του Ακη Τσοχατζόπουλου στο συνέδριο, αναρωτιούνται ωστόσο αν παρά ταύτα ο κ. Σημίτης θα σταθεροποιήσει τη θέση του, καθώς, κατά τη γνώμη τους, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν το λεγόμενο παλιό ΠΑΣΟΚ έχει όντως υποχωρήσει ή ανασυντάσσει τις δυνάμεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή