Καρατομήθηκε χωρίς κουβέντα το Κτηματολόγιο

Καρατομήθηκε χωρίς κουβέντα το Κτηματολόγιο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία του νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. K. Λαλιώτη, η νέα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. B. Παπανδρέου αποδέχθηκε χθες -χωρίς δεύτερη κουβέντα»- τις παραιτήσεις των επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ A.E»., εναντίον των οποίων έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις.

Ετσι, με μία μόνο κίνηση η κ. Παπανδρέου και «απαλλάσσεται» από μια διοίκηση, επιλογή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, και επιχειρεί «εξαγνισμό» της κυβέρνησης από την πολιτική ευθύνη, καθώς το «εξιλαστήριο θύμα» βρέθηκε στο πρόσωπο των επτά. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η… όλη επιχείρηση εξελίχθηκε ενώπιον του κ. Λαλιώτη, χωρίς ο τελευταίος να διατυπώσει καμία αντίρρηση.

Βεβαίως, οι κινήσεις αυτές της νέας υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. B. Παπανδρέου «νομιμοποιούνται» πλήρως, καθώς το έργο του Κτηματολογίου,έχει παρουσιάσει σοβαρές δυσλειτουργίες, έχει προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα και, κυρίως, έχει «εκθέσει» τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιπροσθέτως, η αποδοχή της παραίτησης των μελών της Διοίκησης της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ A.E.», προσφέρει στην κ. Παπανδρέου ένα ακόμη διαπραγματευτικό ατού στην επικείμενη συνάντησή της, στις 12 Δεκεμβρίου, με τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο κ. Μισέλ Μπαρνιέ και την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. M. Βάλστρομ.

Νέα διοίκηση

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μπορεί να «παρουσιαστεί» στον κ. Μπαρνιέ, υποστηρίζοντας ότι έχει απαλλαγεί από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος, επιδεικνύοντας μια νέα διοίκηση στην αρμόδια για το Κτηματολόγιο εταιρεία.

Αλλωστε, και η ίδια η κ. Παπανδρέου, στη δήλωσή της μετά τη συνάντηση με την (πρώην) διοίκηση της εταιρείας, επισημαίνει ακριβώς ότι με την εξέλιξη αυτή διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης. «Για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στους περαιτέρω χειρισμούς της στο έργο του κτηματολογίου, μετά και την εμπλοκή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός, «έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις των επτά μελών του Διοκητικού Συμβουλίου της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.».

Βεβαίως, τη δήλωση αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ A.E.» κ. Νίκος Γαλιδάκης, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα και μια προσωπική πικρία. «Προτάξαμε», δήλωσε στην «K», λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, «το καλό του Κτηματολογίου και όχι το δικό μας καλό. Σ’ αυτήν την κρίσιμη, για το Κτηματολόγιο, περίοδο -συμπλήρωσε- το πρόγραμμα δεν πρέπει να έχει «βάρη»…».

Πάντως, η υποβολή και η αποδοχή των παραιτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν τεθεί έγκαιρα υπ’ όψιν τόσο του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη όσο και του κ. Λαλιώτη, οι οποίοι ήταν σύμφωνοι.

Σε αναμονή των κρίσιμων εξελίξεων του Δεκεμβρίου, χθες ο τέως και η νυν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επιχειρώντας να εκτονώσουν ένα κλίμα αντιπαράθεσης και αντιδικίας, που ξεκίνησε με την υπόθεση των Ολυμπιακών έργων, εμφανίστηκαν αλληλέγγυοι. H κ. Παπανδρέου, ερμηνεύοντας την παρουσία Λαλιώτη στη χθεσινή σύσκεψη δήλωσε ότι παραβρέθηκε «για να τονιστεί η συνέχεια στην πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο». Και συμπλήρωσε: «Οπως ο Κώστας δούλεψε πολύ, έτσι θα δουλέψουμε και εμείς, ώστε η χώρα να αποκτήσει Κτηματολόγιο».

Οσον αφορά το νέο Δ.Σ. της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ A.E.», η κ. Παπανδρέου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε αυτό εκπροσώπων συναρμόδιων φορέων.

Ευθύνες από Ν.Δ.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ κ. Σ. Τσιτουρίδης, επισημαίνει: «H σημερινή αναγκαστική αποπομπή των μελών του Δ.Σ. της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ A.E.», εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργήματα, επιβεβαιώνει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις αιτιάσεις της Ν.Δ. και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες του κ. Λαλιώτη για την πορεία του εθνικής σημασίας έργου του Κτηματολογίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή