Νόμος Σκανδαλίδη για μετανάστες

Νόμος Σκανδαλίδη για μετανάστες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων πρόκειται να συναντήσει την επόμενη βδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τους στόχους και την πολιτική του υπουργείου. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη, με τον οποίο συζήτησε το νομοθετικό έργο του υπουργείου που εκκρεμεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, το πρώτο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί αφορά ρυθμίσεις για τη μεταναστευτική πολιτική και κυρίως για τη δεύτερη φάση νομιμοποίησης των μεταναστών, που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται, προβλέπουν:

Τη διασφάλιση ενός ελαχίστου εισοδήματος για τον αλλοδαπό απασχολούμενο, με τη σύναψη σύμβασης εργασίας, από την οποία προκύπτει ότι η αμοιβή του είναι ίση με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη.

Τη χορήγηση άδειας παραμονής και στα ανήλικα άγαμα τέκνα του αλλοδαπού, εφόσον ασκεί τη γονική μέριμνα.

Τη χορήγηση άδειας εργασίας, για όσους δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής τους στο ελληνικό έδαφος, για λόγους ανθρωπιστικούς.

Τη χορήγηση άδειας παραμονής, η οποία επέχει και θέση άδειας εργασίας, σε αλλοδαπούς, εφόσον αιτιολογημένα συντρέχει ειδικό δημόσιο συμφέρον. H άδεια παραμονής χορηγείται για διάστημα ενός έτους και μπορεί να ανανεώνεται για ισόχρονο διάστημα.

Για όσους αλλοδαπούς απασχολούνται στην αγροτική οικονομία και είναι κάτοχοι της 6μηνης άδειας παραμονής και για τον λόγο ότι αλλάζουν συχνά εργοδότη και η απασχόλησή τους είναι σύντομη χρονικά, αρκούν υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου να αποδείξουν ότι απασχολούνται.

Ωστόσο, το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής δεν φαίνεται να εξαντλείται σε αυτές τις ρυθμίσεις, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον κ. Σημίτη, προκειμένου να αποφασιστούν πολιτικές και δράσεις εν όψει και νέων «κυμάτων» μεταναστών που αναμένονται. Ετσι επανέρχεται το θέμα της φύλαξης των συνόρων και, κυρίως, των θαλάσσιων συνόρων μας, αλλά επανεξετάζονται και οι διαδικασίες χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Πολιτική Προστασία

Οι αλλαγές στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, μετά και τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου και η χώρα να εξοπλιστεί -τουλάχιστον- με προγράμματα και υπηρεσίες, που θα αντιμετωπίζουν πιθανά ραδιοβιολογικά συμβάντα, θα συμπεριληφθούν σε σχέδιο νόμου που πρόκειται να καταθέσει ο κ. Σκανδαλίδης στη Βουλή, μέχρι τέλος του χρόνου.

Αμέσως μετά τις γιορτές, στη Βουλή θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για το «πολιτικό χρήμα», αφού πρώτα συζητηθεί στην Εθνική Διακομματική Επιτροπή, η οποία θα συγκληθεί μέσα στον Δεκέμβρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή