Οι βαμβακοπαραγωγοί στο πόδι, από κοντά οι ελαιοπαραγωγοί

Οι βαμβακοπαραγωγοί στο πόδι, από κοντά οι ελαιοπαραγωγοί

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει το ένα, αλλά αμέσως ανοίγει το επόμενο αγροτικό μέτωπο για την κυβέρνηση που, με ελιγμούς και αναβολές, προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ωστόσο, η τακτική των ισορροπιών, ακόμα και αν αποδειχθεί χρήσιμη για να ξεπεραστεί η κρίση, δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα που τη δημιούργησαν. Χθες, η κυβέρνηση, με την ανακοίνωση της εκτίμησης της παραγωγής στο βαμβάκι, έφερε σε αμηχανία τους διαμαρτυρόμενους, αφού η υποσχόμενη τελική τιμή «δείχνει να είναι» μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων τους. Ομως, στο μεταξύ, οι ελαιοπαραγωγοί -στους οποίους το υπουργείο αρνείται να επιδοτήσει όλη την δηλωθείσα ποσότητα- ετοιμάζονται να κινηθούν δυναμικά.

Σύμφωνα με την χθεσινή εκτίμηση της παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας, που θα κατατεθεί στην E.E. προκειμένου να πάρουμε την επιδότηση, η εθνική παραγωγή βάμβακος θα είναι 1.146.787 τόννοι. Υψηλότερη η παραγωγή από την αρχική εκτίμηση των 1.095.000 τόννων του υπουργείου Γεωργίας, γεγονός που, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Γεωργίας κ. B. Αργύρη, οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι. Με αυτήν την εκτίμηση, πάντως, ο παραγωγός θα πάρει προσωρινή ελάχιστη εγγυημένη τιμή 210,50. H ελάχιστη τελική τιμή, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου θα είναι 241 δρχ. το κιλό και με τις προσαυξήσεις της αγοράς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα διαμορφωθεί στις 271 – 286 δρχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική τιμή πέρυσι διαμορφώθηκε στις 292 – 311 δρχ. το κιλό. Είναι λοιπόν εμφανές ότι με τον νέο κανονισμό οι παραγωγοί θα εισπράξουν αισθητά λιγότερα χρήματα. Προς το παρόν, αν και οι πρώτες αντιδράσεις από τη Ν.Δ. και το KKE ήταν αρνητικές, δεν έχει αποφασιστεί αν θα υπάρξουν κινητοποιήσεις. Οπως δήλωσε στην «K» ο κ. Γιάννης Τσακίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, «Είμαστε επιφυλακτικοί με τα νούμερα που παρουσίασε ο υπουργός». Πάντως, οι αγρότες ενισχύουν τα μέτωπά τους και χθες πριν από την ανακοίνωση του υπουργείου, απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Εδεσσας.

Πρόβλημα και στο λάδι

Στο μεταξύ, όπως διαφάνηκε από συζήτηση στη Βουλή, σύντομα θα υπάρξει πρόβλημα και με το λάδι. Συγκεκριμένα, ενώ σύμφωνα με τις αιτήσεις η ποσότητα ελαιολάδου που δικαιούται επιδότησης είναι 458.441 τόννοι, το υπουργείο Γεωργίας με εκτιμήσεις της παραγωγής δέχεται ποσότητα 430.021 τόννων. O βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αθ. Δαβάκης προειδοποίησε ότι 32.000 ελαιοκαλλιεργητές του νομού Λακωνίας βρίσκονται σε αναστάτωση και ότι «αυτά που συμβαίνουν στη Β. Ελλάδα με τα καπνά και το βαμβάκι θα τα δείτε σε λίγο και στην Πελοπόννησο». Επίσης, ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ με ερώτηση που κατέθεσε ζητεί από τον υπουργό Γεωργίας να προσδιορίσει την περαιτέρω πολιτική στο θέμα των καπνών.

Και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι το ΚΕΠ είναι αρχηγικό κόμμα έσπευσε, εξάλλου, να δηλώσει πως το «Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών είναι θεσμικό κόμμα» προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να είναι παντοτινός αρχηγός του. Αυτό το συνέδριο έχει και άλλες πρωτοτυπίες, όπως προέκυψε από τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Αβραμόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή