Παρέμβαση πρωθυπουργού για εκκαθάριση στο «Χωριό 2004»

Παρέμβαση πρωθυπουργού για εκκαθάριση στο «Χωριό 2004»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο μερικούς μήνες διήρκεσε η ανάπαυλα των συγκρούσεων στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Λιγότερο από ένας χρόνος πέρασε, όταν ο τέως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητούσε την παραίτηση του προέδρου του OEK κ. Γ. Ιωαννίδη και όλα δείχνουν ότι σύντομα στο τιμόνι τόσο του OEK όσο και της θυγατρικής του Ολυμπιακό Χωριό 2004 A.E. θα τοποθετηθούν νέα πρόσωπα, προκειμένου να εκτονωθεί η νέα κρίση.

Καθώς το Ολυμπιακό Χωριό, το πλέον προωθημένο έργο από την άποψη της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και της προετοιμασίας, αποτελούσε από την αρχή για την αγορά το «φιλέτο», ο έλεγχός του αναδείχτηκε σε αντικείμενο έντονης διαμάχης ανάμεσα σε ομάδες τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της κατασκευαστικής αγοράς, που ήθελαν και συνεχίζουν να θέλουν την άντληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πίτας.

Οσοι γνωρίζουν την πρόθεση του κ. K. Σημίτη για αντικατάσταση των κ. Παπαβασιλείου και Παπαντωνίου, από τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της A.E. Ολυμπιακό Χωριό, μιλούν για ένα σύμπλεγμα πολιτικών μηχανικών, στελεχών του ΠΑΣΟΚ (μηδέ εξαιρουμένων και ορισμένων εκ των ιστορικών του στελεχών) και γνωστών κατασκευαστικών εταιρειών.

Ο κ. Σημίτης έχει γίνει αποδέκτης από τις αρχές του Οκτωβρίου επιστολών και εκθέσεων που απαριθμούν παρατυπίες και αθέτηση των υποχρεώσεων που έχει η θυγατρική έναντι της Γενικής της Συνέλευσης, η οποία δεν είναι άλλη από το Δ.Σ. του ΟΕΚ.

Ταυτοχρόνως, διαδίδεται ότι υπάρχει μια απίστευτη γκρίνια από την πλευρά των κατασκευαστικών εταιρειών για τις δυσκολίες συνεννόησης με τον εξαιρετικά αυστηρό στις σχέσεις του με εργολάβους κ. Παπαντωνίου, ενώ τα προβλήματα για την κατασκευή της Διεθνούς Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού οδηγούν πλέον το έργο σε ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση από τον αρχικό προϋπολογισμό των 96 δισ. δρχ. και στη συνέχεια των 127 δισ. δρχ. χωρίς να υπολογιστεί το κόστος του οικοπέδου. Εάν στη δαπάνη προστεθεί και αυτό το κόστος, η δαπάνη προσεγγίζει τα 147 δισ. δρχ. και το κόστος ανά κατοικία ενδέχεται να προσεγγίσει τα 70 εκατομμύρια δραχμές. Ποσό ασύλληπτο για την κατασκευή εργατικών κατοικιών.

Αθετήθηκαν υποχρεώσεις

Ωστόσο, το έργο προχωρεί και μάλιστα με ρυθμούς εντατικούς και εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Σε αυτό το φόντο η θυγατρική εταιρεία φαίνεται ότι θεώρησε αυτονόητη την αθέτηση των υποχρεώσεων που έχει έναντι του ίδιου του Οργανισμού λειτουργίας της να εξασφαλίζει το προσωπικό της με συγκεκριμένες διαδικασίες και να θέτει υπό την τελική έγκριση του Δ.Σ. κάθε κίνηση που θα μετέβαλε το κόστος.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό λειτουργίας της A.E., η εταιρεία οφείλει να εξασφαλίζει το προσωπικό της «με προσλήψεις ή αποσπάσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα» και να αναζητεί «το κατάλληλο προσωπικό από τους οργανισμούς του δημόσιου τόμεα, τα γραφεία ευρέσεων εργασίας καθώς επίσης και με ειδικές προσκλήσεις στον ημερήσιο Τύπο για εκδήλωση ενδιαφέροντος». Το Δ.Σ. του OEK δεν έχει εκχωρήσει στην A.E. το δικαίωμα τροποποιήσεων επί της αρχικής σύμβασης. Αυτή η ασφαλιστική δικλίδα έχει κυρωθεί με νόμο και αποτέλεσε την αφορμή της αποπομπής του τέως προέδρου κ. Γ. Ιωαννίδη στις αρχές του 2001 από την ηγεσία του OEK.

H σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού θεωρήθηκε ως ένδειξη απειθαρχίας τόσο του προέδρου όσο και ορισμένων συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ, έναντι των υπουργικών επιλογών να «τρέξει» όσο γίνεται πιο γρήγορα το έργο. Πάντως, η πρακτική τόσο των προσλήψεων όσο και των αμοιβών που προσφέρονται, αλλά και των εν γένει λειτουργικών δαπανών, επιβεβαιώνει όλους όσοι ανησυχούσαν και αναζητούσαν δικλίδες ασφαλούς ελέγχου των κεφαλαίων, που τοποθέτησαν εργοδότες και εργαζόμενοι στην κατασκευή του Χωριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή