ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο μπαράζ επαφών Αθήνας ενόψει Βερολίνου

5e07009fa9e0c

Εντείνει τις πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση ενόψει της αυριανής κρίσιμης Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη.

Μετά την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Νίκο Δένδια και Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την επικοινωνία του τελευταίου με την Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά, τόσο με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και στις δύο συνομιλίες επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές με τους ομολόγους του της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που επίσης θα συμμετάσχουν στην αυριανή Σύνοδο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Μαξίμου, στη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο εκφράστηκε από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη της γερμανικής πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκε η ανησυχία της Αθήνας για τις τουρκικές ενέργειες, τόσο στη Λιβύη, την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τρίπολης – Αγκυρας, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τις ίδιες πηγές, κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στην αυριανή διάσκεψη να εφαρμόσουν την απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία έχει χαρακτηρίσει παράνομο το τουρκολιβυκό σύμφωνο.