Επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ του Σαββάτου και λίγες ώρες πριν από τη διάσκεψη στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu συζητήθηκαν το θέμα της Λιβύης και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι ο διάλογος αυτός έγινε στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου ότι «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε στην τοποθέτηση αυτή παρά το προσχέδιο της διάσκεψης στο Βερολίνο που δόθηκε στη δημοσιότητα και στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων.

«Η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της νόμιμης κυβένησης του λαού της Λιβύης με τον οποίο έχουμε σχέσεις 500 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι και σε άρθρο του στο Politico ο Ερντογάν σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το να αφήσουμε την Λιβύη στο έλεος ενός ‘πολέμαρχου’ θα είναι ένα ιστορικό λάθος» και διαμηνύει ότι η λύση στη Λιβύη περνάει μέσα από την Τουρκία και διατυπώνει έμμεσες απειλές κατά της Ευρώπης με το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. Δεν διστάζει μάλιστα να δώσει μαθήματα στους Ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας πως η Ε.Ε πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιτίθεται κατά του Εμανουέλ Μακρόν που στηρίζει τους «πραξικοπηματίες» στη Λιβύη και σημειώνει: «Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους να μιλάνε λιγότερο και να πράττουν περισσότερα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή