Πολυμέτωπη επίθεση από Τσίπρα προς Μαξίμου

Πολυμέτωπη επίθεση από Τσίπρα προς Μαξίμου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασκώντας κριτική με το βλέμμα στο εσωτερικό, αλλά αφιερώνοντας παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα εθνικά θέματα, ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το Μαξίμου «πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο».

Στο πρώτο πεδίο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ομόφωνη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την Αικ. Σακελλαροπούλου, στη σημερινή ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επέλεξε την Πρόεδρο του ΣτΕ με σκοπό την «επικοινωνιακή διαφυγή από τα πολλαπλά αδιέξοδα». Παράλληλα, αναφέρθηκε εκ νέου και στον Προκόπη Παυλόπουλο, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «αντιμετώπισε εκδικητικά έναν επιτυχημένο πρόεδρο». Στους ίδιους τόνους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και ενόψει της αυριανής ψήφισης του εκλογικού νόμου, υπογραμμίζοντας πως το Μαξίμου, με την κατάργηση της απλής αναλογικής, θεσπίζει ένα σύστημα που «κλέβει έδρες από όλα τα κόμματα, αποβλέποντας σε μονοκομματικές κυβερνήσεις».

Στρεφόμενος προς τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η «εθνική ζημιά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου, μετατρέπουν την ανησυχία για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων «σε γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας». Πρόσθεσε δε, συνεχίζοντας την επίθεση προς τον κ. Μητσοτάκη, πως «η στρατηγική του προβλέψιμου συμμάχου που ακολουθεί, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα για την οποία άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτή, χωρίς αυτή».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήγειρε ερωτήματα και σχετικά με την απειλή της κυβέρνησης για βέτο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως όχι μόνο η χώρα δεν είναι παρούσα, αλλά φτάνει στο σημείο να «απειλεί» την Ε.Ε., η οποία θα έπρεπε να είναι η «άμυνά» μας και το «ισχυρό μας οπλοστάσιο διπλωματικά» γιατί «φοβόμαστε ότι θα μας κρεμάσει». Στο σημείο αυτό, άλλωστε, αλλά και με αρκετές άλλες αναφορές κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, «υπερασπίστηκε» τις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση «να οχυρωθεί πίσω από κοινοτικές αποφάσεις και να επεκτείνει τις θετικές αποφάσεις που είχαν ήδη παρθεί στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επέκτεινε την κριτική και στα πεδία της οικονομίας –κάνοντας λόγο για «επιδείνωση» της κατάστασης στη μεσαία τάξη– και του μεταναστευτικού, για το οποίο στάθηκε εκ νέου στη «λανθασμένη» κατάργηση και επανασύσταση του αρμόδιου υπουργείου, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «απροετοίμαστη, ιδεοληπτική και ανίκανη» απέναντι σε ένα «κρίσιμο θέμα που γνώριζαν πόσο οξυμένο είναι και θα έπρεπε να έχουν σχέδιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή