ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse: Θετική αποτίμηση για Σακελλαροπούλου, χειρισμούς με Τουρκία

doc20200123

Τη στήριξη της πλειοψηφίας στις βασικές κυβερνητικές επιλογές αλλά και στην πρόθεση ψήφου επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η πλειονότητα των πολιτών βλέπει θετικά τη νέα Πρόεδρο. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα πώς αξιολογείτε την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 58% απαντά «σίγουρα ή μάλλον θετικά», ενώ το 31% λέει «σίγουρα ή μάλλον αρνητικά». Η κ. Σακελλαροπούλου έχει την υψηλότερη δημοφιλία μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. – ποσοστό 73% και μετά του ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 66%. Θετικά την κρίνει και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (53%). Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό που δηλώνει «ανησυχία» για τα ελληνοτουρκικά, καθώς φτάνει το 62%, σε αντίθεση με μόλις το 16% που ανησυχεί από «λίγο έως καθόλου». Το υψηλότερο πάντως ποσοστό ανησυχίας εκδηλώνεται στις τάξεις των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (66%), πολύ υψηλό όμως είναι και στα άλλα κόμματα: 61% ΚΙΝΑΛ και 59% ΣΥΡΙΖΑ. Η ανησυχία της πλειονότητας μεταφράζεται και σε συσπείρωση γύρω από την κυβερνητική παράταξη. Συγκεκριμένα, το 55% θεωρεί πως η κυβέρνηση λαμβάνει τις σωστές ή μάλλον τις σωστές αποφάσεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά.  Αντίθετα, το 36% κρίνει πως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Αντίθετα, στο ζήτημα του προσφυγικού οι θετικές γνώμες είναι οριακά μεν, κάτω από την πλειοψηφία δε. Συγκεκριμένα, το 49% θεωρεί πως η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, το 39% στη λάθος ή μάλλον λάθος και το 12% «δεν ξέρει ή δεν απαντά».

Ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα πώς αξιολογούν οι Ελληνες πολίτες τη στάση ξένων χωρών στα ελληνοτουρκικά. Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες με μεγάλη διαφορά λαμβάνει η Γερμανία, καθώς το 76% κρίνει αρνητικά τη στάση της. Αρνητικά κρίνουν οι πολίτες και τη στάση της Ε.Ε. σε ποσοστό 64%, ενώ μόλις το 23% διάκειται θετικά. Οσον αφορά τις ΗΠΑ, το 55% κρίνει τη στάση της υπερδύναμης αρνητικά, ενώ το 31% θετικά. Τελείως διαφορετική είναι η άποψη των Ελλήνων για τη στάση της Γαλλίας με το συντριπτικό 67% να βλέπει θετικά την αντίδραση του Παρισιού και μόλις το 18% αρνητικά.

Ολα τα παραπάνω καταλήγουν στο τελικό θετικό ισοζύγιο για την κυβέρνηση σε παράσταση νίκης, πρόθεση ψήφου και καταλληλότητα για πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 12,5%: λαμβάνει 38% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Στο 8,5% είναι οι αναποφάσιστοι. Τέλος, στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με 47 μονάδες: 66% έναντι 19%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 18 μονάδες –44% έναντι 26%– του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.