Ενωτική και με πολιτικό στίγμα

Ενωτική και με πολιτικό στίγμα

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό υπήρξε το αποτύπωμα από την πρώτη δημόσια τοποθέτηση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, δικαιώνοντας την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υπερψήφισε την υποψηφιότητά της και επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ορθότητα της επιλογής της από τον πρωθυπουργό. Η νέα Πρόεδρος εμφανίστηκε ενώπιον της αντιπροσωπείας της Βουλής, με επικεφαλής τον πρόεδρο του σώματος Κωνσταντίνο Τασούλα, θεσμικά προετοιμασμένη και με έναν λόγο τον οποίο εκφώνησε από στήθους, ενώ έδωσε πολιτικό στίγμα θέτωντας συνοπτικά σειρά θεμάτων που σηματοδοτούν τις μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα μας, ιεραρχώντας προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της νέας Προέδρου υπήρξε εξόχως πολιτική, με ουσιαστικές επισημάνσεις όλων των προβλημάτων αλλά και των διακυβευμάτων της χώρας για το σήμερα και το αύριο, ενώ η ίδια δήλωσε εξαρχής ότι έχει πλήρη συνείδηση «του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει».

Η θέση της για ενότητα και συναίνεση εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Βουλή, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δίδοντας το πρώτο στίγμα για την πρόθεσή της να ασκήσει τα πολιτειακά της καθήκοντα με ευρύτητα και ως εκφραστής του πολιτεύματος. Η επισήμανση άλλωστε του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, που προΐστατο της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στο γραφείο της νέας Προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να της επιδώσει την απόφαση υπερψήφισής της, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.

«Διαθέτει», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, «το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους». Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της νέας Προέδρου με την επισήμανση όλων των θεμάτων εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, όπως το προσφυγικό, τα ελληνοτουρκικά, τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και η κλιματική αλλαγή, συνιστά απάντηση και σε εκείνους που διατύπωσαν επιφυλάξεις για την επιλογή της, με το σκεπτικό πως δεν μπορεί ένας ανώτατος δικαστικός να προσεγγίσει θέματα πολιτικής και να αρθρώσει πολιτικό λόγο.

Θετική έκπληξη

Για τον λόγο αυτό, η πολιτική τοποθέτηση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου προκάλεσε θετική έκπληξη για πολλούς και δημιούργησε θετικές εντυπώσεις στους πολίτες εκείνους που θέλουν αλλαγές, κουρασμένοι από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν φθαρεί. Πέραν όμως από τη δήλωση της νέας Προέδρου ότι θα υπηρετήσει «ψυχή τε και σώματι» τον συνταγματικό της ρόλο, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σε συνάντηση που είχε λίγη ώρα μετά την επιλογή της από τη Βουλή με τους δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι έχει απόλυτη επίγνωση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη νέα της ιδιότητα και δήλωσε έτοιμη να αποδεχθεί τις συνθήκες που συνοδεύουν και συνδέονται με τις νέες της υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα είναι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, το πρωτόκολλο και λοιπά, διαλύοντας κάποιες φήμες ότι μπορεί να ασκήσει με «εναλλακτικό» τρόπο τα νέα της καθήκοντα.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι η νέα Πρόεδρος προέρχεται από έναν βαρύ θεσμικό χώρο, όπως είναι το ανώτατο δικαστήριο, παραπέμπει αυτονόητα στην απόλυτη προσήλωσή της, εκτός από την ουσία των καθηκόντων της και στις τυπικότητες που επιβάλλονται στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δικαστικοί λειτουργοί είναι γνωστό πως είναι εκπαιδευμένοι σε θεσμικούς ρόλους, αφού, έτσι κι αλλιώς, έχουν «μάθει» από την πρώτη ημέρα άσκησης των καθηκόντων τους να υπηρετούν με συγκεκριμένο τρόπο έναν θεσμό όπως είναι η Δικαιοσύνη και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, όπως είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τη θεσμική προσήλωση της νέας Προέδρου μίλησε και ο πρόεδρος της Βουλής κατά την προσφώνησή του, όταν της ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αναφερόμενος στη βαρύτητα του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου, που το ίδρυσε το 1929, όταν είχε εύστοχα, τότε, επισημάνει ότι «το πρώτον τίθεται ο νόμος υπεράνω υπουργών ακόμη και του βασιλέως». Ο πρόεδρος της Βουλής μάλιστα έθεσε την επιλογή Σακελλαροπούλου στο ιστορικό πλαίσιο, σημειώνοντας με έμφαση όσα είχαν υποστηρίξει για το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα οι αείμνηστοι Μ. Στασινόπουλος και Κ. Τσάτσος.

Συγκίνηση

Η υπερψήφιση της νέας Προέδρου από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πέραν της θετικής ανταπόκρισης των πολιτών, όπως ήδη καταγράφηκε και σε δημοσκόπηση, προκάλεσε θετικό αντίκτυπο και στη Δικαιοσύνη. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο υπηρέτησε για σχεδόν σαράντα χρόνια η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, το κλίμα υπήρξε συγκινητικό. Δεκάδες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, με τους οποίους δούλεψε για δεκαετίες σε δύσκολα θέματα, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις, ήταν παρόντες στο δικαστήριο όταν έγινε η ανακοίνωση της απόφασης της Βουλής, ενώ δεν ήταν λίγοι και οι επίτιμοι ανώτατοι δικαστικοί που προσήλθαν για να δώσουν ευχές για επιτυχημένη θητεία και να συγχαρούν τη νέα Πρόεδρο. Η ίδια κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να ελέγξει τη συγκίνησή της που ήταν έκδηλη, ενώ στο σύνολο του δικαστικού σώματος, και όχι μόνον, η επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπό της έχει εκληφθεί, πέραν όλων των άλλων, ως τιμή για τη Δικαιοσύνη που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί η αξιοπιστία της τα τελευταία χρόνια, από τις συμπεριφορές συγκεκριμένων προσώπων και από δραστηριότητες που ήδη ελέγχονται δικαστικά και κοινοβουλευτικά.

Η νέα Πρόεδρος, επίσης, ξεκαθάρισε από την πρώτη ημέρα της εκλογής της ότι θα τηρήσει την πολυετή πρακτική των προκατόχων της και θα συνεχίσει να διαμένει στο σπίτι της στο Μεταξουργείο και όχι στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο άλλωστε έχει για χρόνια εγκαταλειφθεί ως κατοικία των εκάστοτε Προέδρων της Δημοκρατίας.

Πάντως, έως τις 13 Μαρτίου που θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όπως η ίδια έχει δηλώσει, θα προετοιμαστεί ώστε να είναι πανέτοιμη για την ανάληψη της Προεδρίας, με δεδομένη την πεποίθησή της πως η ενότητα και το αρραγές εσωτερικό μέτωπο αποτελούν προϋποθέσεις για τον χειρισμό των δύσκολων και σύνθετων προβλημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, μετά την πρώτη της δημόσια τοποθέτηση, που δημιούργησε θετικές εντυπώσεις, αν έτσι εξελιχθεί η θητεία της, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ελπίζουν και πιστεύουν πως η περίπτωση Σακελλαροπούλου μπορεί να αποδειχθεί έκπληξη και να σηματοδοτήσει, πράγματι, το αύριο σε πολλά, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός και όταν την επέλεξε και όταν η Βουλή υπερψήφισε την πρότασή του με ευρεία πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή